Stories

Toen Henny Vrienten nog in het Engels zong

Published on

Paul Santos? Ruby Carmichael? Grote kans dat je geen idee hebt over wie we het hebben, maar je kent de man achter deze aliassen donders goed: het is Henny Vrienten.
Toen Doe Maar omstreeks 1982 doorbrak met singles als Doris Day, Is Dit Alles en De Bom had de destijds 33-jarige Henny Vrienten al een indrukwekkende cv opgebouwd. Zo speelde de Brabander eind jaren zestig in de met name in Tilburg en omstreken populaire band Les Cruches en daarna voegde hij zich bij de begeleidingsband van Boudewijn de Groot. Ondertussen droomde Henny ook van een eigen successen en bracht hij in 1974 onder de Engels-klinkende alias ‘Ruby Carmichael’ zijn eerste singletje uit: Little Yellow Shop. Het nummer werd geproduceerd door Boudewijn de Groot.

Twee jaar later verscheen Carmichaels volgende single: het verfijnde liedje Bodega Bay, vernoemd naar een baai aan de Amerikaanse westkust. Net als Little Yellow Shop raakte ook deze single helaas vrij snel in de vergetelheid: zelfs de tipparade werd niet gehaald.

In 1977 lag er plotseling een album van ene Paul Santos in de schappen van de platenboer. Daarop stond onder meer het nummer Come Back.

Kort voordat hij zich bij Doe Maar voegde, probeerde Vrienten het nog een keer met Engelstalig repertoire. In 1979 verscheen de single If You Love Me. Deze keer gewoon onder zijn eigen naam.

Nee, de Nederlandse taal is toch meer Vrientens pakkie-an (zie zijn prestaties met Doe Maar en als solo-artiest). De Vreemde Kostgangers, de band die Vrienten met George Kooymans en Boudewijn de Groot heeft opgericht, heeft ook allemaal Nederlandstalige songs. Hun debuutalbum verschijn 17 februari. Reserveer het album bij Bol:

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: 'The Land At Rainbow's End' en andere Engelse liedjes van Boudewijn de Groot - uDiscover Holland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss