Stories

Record Store Day: de must haves voor komende zaterdag

Published on

Nog een paar nachtjes slapen en dan is het eindelijk Record Store Day! Wij doen alvast een greep uit het gigantische aanbod van dit jaar en zetten enkele must haves voor je op een rijtje.
0602557266719_Buggles_12PicDisc-1
THE BUGGLES – VIDEO KILLED THE RADIO STAR
Een te gekke 12-inch picture disc van deze iconische Buggles-single. Wist je dat dit de eerste track ooit was die door MTV werd uitgezonden?
CocteauTwinsFourCalPackshot1500
COCTEAU TWINS – FOUR-CALENDAR CAFÉ / MILK AND KISSES
Het is doorgaans niet heel lastig om vinyl te scoren van eighties wave-helden Cocteau Twins, maar als je nou net op zoek bent naar hun laatste albums Four-Calendar Café (1993) en Milk And Kisses (1996), dan kom je gegarandeerd van een koude kermis thuis. Medio jaren negentig was vinyl natuurlijk al lang en breed uit de mode en dus werden er van beide albums maar een handjevol LP’s geperst. Die gaan nu voor grof geld over de toonbank. Voor de fans komen deze twee heruitgaves dan ook als geroepen. Beide albums zijn op gekleurd dubbelvinyl geperst (respectievelijk op ‘midnight blue’ en ‘milk white’) en beide zijn voorzien van bonustracks, afkomstig van de EP’s die de band indertijd uitbracht.
cure
THE CURE – GREATEST HITS / ACOUSTIC HITS
Twee toffe dubbelaars van The Cure die nooit eerder op vinyl verkrijgbaar waren: Greatest Hits en Acoustic Hits. Eerstgenoemde verscheen oorspronkelijk in 2001 en bevat songs als Lovecats, Lullaby en Friday I’m In Love en Acoustic Hits bevat, hoe kan het ook anders, akoestische versies van Robert Smiths mooiste songs. Het gaat in beide gevallen om unieke picture discs.
0602557266726_DefLeppard_BludgeonRiffola_EP
DEF LEPPARD – THE DEF LEPPARD E.P.
De Britse staalstad Sheffield brengt al sinds jaar en dag grote bands voort, waaronder Joe Cocker, Arctic Monkeys, Bring Me The Horizon, Pulp, Moloko en niet te vergeten Def Leppard. Laatstgenoemde heavy metal legendes brachten in 1979 eigenhandig hun titelloze debuut EP en speciaal voor Record Store Day verschijnt daar nu een 12-inch heruitgave van, inclusief exacte replica’s van de hoes en het inlegvel met songteksten (in die tijd door frontman Joe Elliot zelf gekopieerd tijdens zijn lunchpauzes). Deze RSD-releasse is overigens het startschot van een hele reeks reissues van Def Leppard.
TheOffspring_TheOffspring_RSD17
THE OFFSPRING – THE OFFSPRING
Gelimiteerde heruitgave van The Offsprings debuut op gekleurd vinyl. De band nam het album in 1989 op met wijlen Thom Wilson (bekend van zijn werk met bands als Dead Kenedus, Bad Religion en Social Distortion).
Placebo RSD
PLACEBO – WITHOUT YOU I’M NOTHING
Het zal je maar overkomen: een grote rockster hoort de demo van jouw band en nodigt jullie uit voor zijn tournee. Het overkwam de heren van Placebo in 1996, toen David Bowie ze vroeg of ze zijn voorprogramma wilden zijn tijdens zijn Europese tour. Het was het begin van een lange vriendschap tussen Placebo-frontman Brian Molko en Bowie, wat onder meer resulteerde in de single Without You I’m Nothing (1998), waarBowie een gastbijdrage aan leverde. Die track verschijnt nu voor het eerst op vinyl in de vorm van een 12-inch picture disc.
573 024-9 God Save Sex Pistols
SEX PISTOLS – GOD SAVE SEX PISTOLS
Punk-klassieker Never Mind the Bollocks, Here’s the Sex Pistols zou eigenlijk God Save Sex Pistols heetten en had een compleet ander hoesontwerp en een ietwat andere tracklisting. Het album verschijnt nu alsnog in z’n oorspronkelijke vorm en bevat 11 tracks (in tegenstelling tot de uiteindelijk 12). De songs GSTQ en Bodies ontbreken hier, maar Satellite (later gebruikt als b-kantje van Holidays In The Sun) staat er dan wel weer op.
Sublime RSD cover
SUBLIME – BADFISH
De fans van Sublime kregen vorig jaar al een toffe release in de schoot geworpen in de vorm van Jah Won’t Pay The Bills (het officieuze debuut dat de band alleen op cassette uitbracht) en ook dit jaar staat er wat moois van de skapunkers op het RSD-menu: Badfish uit 1995. Het is voor het eerst dat deze vijf tracks tellende EP op vinyl verschijnt en het oorspronkelijk wat sobere artwork is speciaal voor de gelegenheid uitgebreid met allemaal extra fotomateriaal.
SunnyDayRealEstate_TheRisingTide_RSD17
SUNNY DAY REAL ESTATE – THE RISING TIDE
Toen de vermaarde emoband Sunny Day Real Estate eind jaren negentig weer even bij elkaar kwam hadden de heren nét genoeg tijd voor een reünietour en wat studiosessies. Daar rolden twee volwaardige albums uit: How It Feels To Be Something On (waar afgelopen zomer al een heruitgave van verscheen) en zwanenzang The Rising Tide, waarop volgens de kenners SDRE ‘in zijn meest volmaakte vorm’ te horen is. Deze plaat was sinds de oorspronkelijke release in 2000 nooit meer bijgeperst, maar daar komt deze Record Store Day verandering in. Let op: er worden slechts 2500 exemplaren (allemaal dubbelaars op clear vinyl) van in omloop gebracht, dus twijfel niet te lang. En kunnen we volgend jaar dan misschien een LP van SDRE-opvolger The Fire Theft verwachten op Record Store Day?
U2 RSD vinyl 2017 - Red Hill Mining Town - visual-1
U2 – Red Hill Mining Town (2017 Mix)
Last but not least: ter ere van het dertigjarige jubileum van U2-klassieker The Joshua Tree, verschijnt er een fraaie 12-inch picture disc van Red Mining Hill Town, met aan weerszijden een toffe foto van onze eigen Anton Corbijn. Red Mining Hill Town werd speciaal voor deze release opnieuw gemixt. In 1987 was het de bedoeling dat Red Mining Hill Town de tweede single zou worden van The Joshua Tree, maar op het laatste moment koos men voor I Still Haven’t Found What I’m Looking For.
Hebben? Dan moet je komende zaterdag 22 april naar je lokale platenzaak. Ga naar de website van Record Store Day voor een overzicht van alle deelnemende winkels.

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Deze 11 platen mag je niet missen op Record Store Day

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss