Stories

10 tips voor Record Store Day 2016

Published on

Komende zaterdag is het weer Record Store Day! Op deze speciale dag wordt sinds enkele jaren de onafhankelijke platenzaak in het zonnetje gezet. In tientallen platenzaken door het hele land zijn die dag exclusieve uitgaves (veelal op vinyl) verkrijgbaar en worden er speciale in-store concerten georganiseerd. Kortom: een beetje muziekliefhebber heeft zaterdag een topdag.
Uit het gigantische aanbod van Record Store Day 2016 selecteerden wij tien bijzondere releases:
00602547857101_CDA_Digi.indd
Metallica – Liberté, Egalité, Fraternité, Metallica! (CD)
De heren van Metallica dragen de platenzaak van oudsher een warm hart toe en dit jaar zijn ze zelfs de trotse ambassadeur van Record Store Day. Met de release van het in 2003 in de Bataclan opgenomen Liberté, Egalité, Fraternité, Metallica! willen ze hun Franse fans een hart onder de riem steken na de tragische gebeurtenissen in november in die Parijse concertzaal. Een gedeelte van de opbrengsten van dit album gaan naar een Franse liefdadigheidsinstelling.

Creedence Clearwater Revival – 1969 (box)
Je kunt het je vandaag de dag eigenlijk niet meer voorstellen, maar in 1969 presteerde Creedence Clearwater Revival het om maar liefst drie succesvolle albums en een aantal hitsingles uit te brengen. Deze indrukwekkende boxset staat in het teken van dat bijzondere jaar en bevat naast de drie albums (Green River, Bayou Country, Willy And The Poor Boys) ook drie vinyl EP’s, twee posters, een replica van een concertkaartje, een sticker, een foto en een een 60 pagina’s tellend boekwerk.
image031
Frank Zappa & The Mothers Of Invention – My Guitar / Dog Breath (7-inch)
Een genummerde heruitgave van een bijzonder leuke song van Zappa en zijn bende uit 1969. My Guitar (een andere opname dan degene die je vindt op Weasels Ripped My Flesh) en B-kant Dog Breath zijn geperst op gekleurd vinyl.
image009
Jimmy Page – She Just Satisfies (7-inch vinyl)
Jazeker: dit is dé Jimmy Page. Voordat hij beroemd werd met The Yardbirds en natuurlijk Led Zeppelin verdiende Page z’n boterham als sessiemuzikant. Tussendoor nam hij ook wel eens wat eigen werk op, zoals She Just Satisfies. Page zong (!) en speelde met uitzondering van de drums alles zelf in. Voor de oorspronkelijke single, die begin 1965 verscheen, moet je toch al gauw 800 euro neertellen.
image027
Glen Campbell – Wichita Lineman (7-inch vinyl)
Volgens het Amerikaanse magazine Rolling Stone is dit een van de mooiste liedjes ooit geschreven: Glen Campbells Wichita Lineman. In het kader van de tachtigste verjaardag van de Amerikaanse countrylegende wordt deze klassieker opnieuw op (rood!) vinyl geperst.
image025
Status Quo – Rockin’ All Over The World (2LP)
In het kader van Record Store Day komt Status Quo-klassieker Rockin’ All Over The World weer beschikbaar op vinyl – als een heuse dubbelaar wel te verstaan. De titeltrack van het album, een cover van CCR’s John Fogerty, is ongetwijfeld een van de meest bekende songs uit de Quo-catalogus en een onvervalste hardrockklassieker.
image035
Traffic – Traffic (LP)
Na het succes van debuut Mr Fantasy kwam Traffic, de band van Steve Winwood, Jim Capaldi, Chris Winwood en Dave Mason, in 1968 met dit uitstekende, titelloze vervolg. De door Jimmy Miller (bekend van z’n werk met The Rolling Stones) geproduceerde plaat bevat een ingenieuze mix van sixties pop, bluesrock, folk en psychedelica.
Elton John
Elton John – The Thom Bell Session (12-inch)
Toen Elton John en zijn vaste schrijfpartner Bernie Taupin hun samenwerking medio jaren zeventig even op een laag pitje hadden gezet, ging Elton aan de slag met producer Thom Bell, die toentertijd grote succes behaalde met R&B-acts als The Spinners en The Stylistics. Het klikte niet zo tussen de heren en daarom werd er na enkele songs al een punt gezet achter de opnames. Twee jaar later verscheen de EP The Thom Bell Sessions, maar op dat moment was Elton alweer met compleet andere dingen bezig was en raakte dit plaatje in de vergetelheid.
image028
Grace Jones – Private Life / She’s Lost Control (12-inch)
Twee interessante covers door Grace Jones. De A-kant is een nummer van het debuut van The Pretenders en de B-kant is een bizarre versie van Joy Divisions She’s Lost Control. Beide songs zijn hier aanwezig als lang uitgesponnen club mixen, zoals het hoorde in de jaren tachtig.
image026
The Isley Brothers – This Old Heart Of Mine (LP)
Het is jaar vijftig jaar The Isley Brothers op Motown debuteerden met This Old Heart Of Mine en dat vraagt natuurlijk om een fraaie heruitgave. Naast de titeltrack, de grootste hit uit de beginjaren van deze invloedrijke groep uit Detroit, staan er ook andere klassiekers op als Nowhere To Run, I Guess I’ll Always Love You en Take Some Time Out For Love. Klassiekertje hoor!
Ga voor een overzicht van alle releases en deelnemende platenzaken naar recordstoreday.nl.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss