Stories

De singer-songwriter hits van dit moment

Published on

Eind jaren 60 en begin jaren 70 ontstaat in Los Angeles een nieuwe muzikale scene. Artiesten die zichzelf begeleiden op gitaar (of toetsen) zag je tot dat moment vooral op straat spelen, maar in het artistieke Laurel Canyon en de club The Troubadour zijn daar ineens artiesten als James Taylor, Carole King, Jackson Browne, Joni Mitchell en David Crosby. Ze schrijven hun songs klein en zetten ze vaak ook op die manier, soms met minimale begeleiding, op plaat.
Natuurlijk deden artiesten als Bob Dylan, Woody Guthrie en Pete Seeger dat al in de jaren 50 en 60, maar toen werd het nog onder de folk geschaard. Met deze nieuwe lichting is er ook een nieuw genre geboren, de singer-songwriter.
Door de gehele jaren ’70 zijn zij alom aanwezig in de hitlijsten, maar eind jaren 70/begin jaren 80, met opkomst van de punk, new wave en typische jaren 80 pop , begint het genre langzaam aan de aandacht van het publiek te ontsnappen.
In de tweede helft van de jaren 90 maakt het genre een voorzichtige comeback door namen als Jeff Buckley, Ellioth Smith en Ben Harper.
Begin deze eeuw maakt de singer-songwriter weer een echte opmars dankzij onder meer Ryan Adams, Conor Oberst (Bright Eyes), Jack Johnson en meer pop geörienteerde singer-songwriters als Gavin DeGraw en John Mayer.
Inmiddels is het genre niet meer weg te denken van de grote radio zenders en zijn er, net als eind jaren 60 en begin jaren 70 zelfs weer complete festivals gewijd aan singer-songwriters.
Hieronder vind je een overzicht van 10 grote singer-songwriters van deze tijd:
JAMES BAY
Hoewel hij pas 1 EP en 1 album op zijn naam heeft staan is James Bay dit jaar uitgegroeid tot een singer-songwriter die op de grootste festivals speelt en grote zalen gemakkelijk weet te vullen. De single ‘Hold Back The River’ was voor het grote publiek de eerste kennismaking met James, en inmiddels is zijn tweede single ‘Let It Go’ één van de meest gedraaide nummers van 2015.

PAOLO NUTINI
Paolo Nutini breekt in 2006 door met zijn single ‘New Shoes’, afkomstig van zijn debuut album. Zijn tweede album uit 2009 brengt geen grote hits voor, en voor zijn derde album neemt hij uitgebreid de tijd, ‘Caustic Love’ verscheen pas in 2014. Het album slaat in als een bom en brengt Nutini in één klap terug naar de hoogste regionen van de hitlijsten. De live in Abbey Road opgenomen van de single ‘Iron Sky’ wordt miljoenen keren bekeken en wordt  uiteindelijk zijn grootste hit in Nederland wanneer deze als derde single van het album verschijnt. De eerste single van ‘Caustic Love’ is het al net zo mooie ‘Scream’.

HOZIER
Andrew Hozier-Byrne, kortweg Hozier, brengt in 2013 zijn eerste EP ‘Take Me To Church’ uit. In 2014 volgt zijn titelloze debuut album. Het nummer ‘Take Me To Church’ verschijnt als eerste single en is een gigantische hit, evenals de opvolger ‘Something New’.

DONAVON FRANKENREITER
Donavon is al jaren bevriend met collega surfer-songwriter Jack Johnson als hij in 2004 zijn debuutalbum uitbrengt op Johnson’s label Brushfire. Hij heeft dan met zijn voormalige band Sunchild al 2 albums en een EP uitgebracht. Zijn titelloze solo debuut is een groot succes. De single Free is een hit en de jaren erop is het nummer in verschillende tv reclames terug te horen. Tot op heden heeft Frankenreiter zeven studio albums uitgebracht.

JASON MRAZ
Jason Mraz zou het proto-type van de singer-songwriter kunnen zijn. Hoedje, ringbaardje, gitaar om de nek. Zijn songs zijn altijd heerlijk laidback en lijken in bijna iedere situatie tot hun recht te komen.’ I’m Yours’, ‘The Remedy’ en’ Lucky’ waren niet van de radio de branden. Zo ook zijn laatste grote hit in Nederland, ‘I Won’t Give Up’, afkomstig van het album ‘Love Is A Four Letter Word’ uit 2012.

CONOR OBERST (BRIGHT EYES)
Conor Oberst wordt bekend als frontman, leider en belangrijkste songwriter van de Amerikaanse folky band Bright Eyes. Naast Bright Eyes maakt hij ook een aantal solo albums. Ondanks dat Bright Eyes tot op heden nooit een echte hit scoorde, heeft de band al jaren een zeer grote schare fans en verkoopt iedere show steenvast uit. Momenteel is het nummer ‘First Day Of My Life’, afkomstig van het meest succesvolle Bright Eyes album ‘I’m Wide Awake It’s Morning’ uit 2005, te horen in een reclame van de NS. Als gevolg van deze reclame zijn diverse landelijke radiozenders het nummer alsnog veelvuldig gaan draaien.

JOHN MAYER
Met 7 studio albums en een aantal live albums op zijn naam is John Mayer al bijna een veteraan in deze lijst. Mayer is geinspireerd door de blues van Eric Clapton, Stevie Ray Vaughan en Jimi Hendrix, wat op verschillende albums goed terug te horen is. Gaandeweg zijn carriere verkent hij steeds bredere genres. Zo zijn zijn laatste twee album ‘Born And Raised’ en ‘Paradise Valley’ duidelijke beinvloed door de West Coast sound en Americana. Het nummer ‘Shadow Days’, afkomstig van ‘Born And Raised’ is hier een goed voorbeeld van.

GAVIN DEGRAW
Dat je als singer-songwriter ook uitstekende popsongs kunt schrijven heeft Gavin DeGraw de afgelopen 10 jaar wel bewezen. Als sinds zijn debuut album ‘Chariot’ weet hij het vakmanschap van het liedjes schrijven te combineren met aanstekelijke melodiën. Denk maar eens aan recentie hits als ‘Soldier’, ‘Not Over You’ en ‘Best I Ever Had’, of aan de klassieker ‘Just Friends’ van zijn eerste album.

FIRST AID KIT
Je hoeft niet per sé een solo artiest te zijn om als singer-songwriter bestempeld te worden. Dit bewijzen de zusjes Klara en Johanna Södenberg wel. Als ze in 2008 hun eerste album uitbrengen zijn ze 15 en 18 jaar oud. Inspiratiebronnen als Gram Parsons en Emmylou Harris zijn duidelijk in hun muziek terug te horen, en collega artiesten als Jack White en Conor Oberst zijn grote fans. Met beiden zijn ze dan ook al op tournee gweest.

RYAN ADAMS
Ryan Adams begint zijn carriere als punkrocker, maar na het ontdekken van Gram Parsons besluit hij, net als zijn grote voorbeeld, country en rock te gaan combineren. Eerst met de band Whiskeytown en vanaf 2000 als solo artiest. In de jaren die volgen brengt Adams een hele reeks albums uit. Bij vlagen briljant, soms verdrinkend in het experimentele. De laatste jaren neemt hij weer wat meer tijd tussen albums, maar via gelimiteerde 7” singles blijft hij zijn fans wel continue voorzien van nieuwe muziek. Ook is Adams niet vies van het coveren van andermans nummers. Zo neemt  hij voor het album ‘Love Is Hell’ een versie op van de Oasis klassieker ‘Wonderwall’, speelt hij tijdens de afgelopen tour zowel ‘Run To You’ als ‘Summer Of ‘69’ van bijna-naamgenoot Bryan Adams en zeer recentelijk nam hij het complete album 1989 van Taylor Swift opnieuw op, geheel in Ryan Adams stijl.

Op 16 oktober verschijnt via Universal Music Legends ‘The Greatest Singer-Songwriter Hits Vol.2’. Naast de 10 bovenstaande tracks bevat het album onder meer nummers van Sam Smith, Kovacs, Dotan, Noël Gallagher, James Morrison, Douwe Bob, Passenger en Ben Howard. Het album is hier alvast te bestellen.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss