Stories

De vergeten albums van Harry 'Cuby' Muskee

Published on

Binnenkort verschijnt Alles Uit Grolloo, een fraaie verzamelbox met daarin alle officiële studioalbums van Harry ‘Cuby’ Muskee. En met ‘alles’ uit Grolloo bedoelen we ook écht alles. Naast Cuby & The Blizzards klassiekers als Groeten Uit Grollo en Desolation vind je in deze box dus ook alle side-projects en minder bekende albums van Muskee. Veel hiervan is al lange tijd niet meer verkrijgbaar en er zit zelfs materiaal in dat nooit eerder op cd is verschenen. Hieronder vind je een viertal platen die veel mensen uit het oog zijn verloren.
rwb
Red White ‘N Blue – Red White ‘N Blue
In 1972 is de fut eruit bij Cuby + Blizzards en dus is het tijd om wat nieuws op poten te zetten. Op aanraden van radiomaker Willem van Kooten (alias Joost den Draaijer) wordt er door Muskee en zijn kompaan Eelco Gelling een heuse supergroep geformeerd: Red White ‘N Blue. Herman van Boeyen (Vitesse) zit achter de drumkit, Frank Nuyens (Q65) speelt gitaar, de veelgevraagde Groningse muzikant Laurens Leeuw speelt bas en Supersisters Robert Jan Stips wordt gestrikt voor een gastbijdrage. Als kers op de taart produceert Golden Earring-gitarist George Kooymans het titelloze debuutalbum (diens collega Barry Hay komt op de proppen met de bandnaam). Ondanks deze sterrenbezetting (en geweldige single Master Of Planning) flopt de band: Cuby’s fans willen blues horen en niet de melodieuze songs van deze nieuwe groep. Harry zelf zou later ook aangeven dat hij zich niet op z’n gemak voelde met deze sound, hoewel hij Pigeon Girl altijd een fantastisch nummer zou blijven vinden. Gedesillusioneerd gaan de heren hun eigen weg.
lvndt
Harry Muskee Band – Love Vendetta
Nadat Gelling van het ene op het andere moment verkast naar Golden Earring – dat op punt van doorbreken staat in Amerika – blijft Muskee alleen achter met bassist Leeuw. Samen met Martin van Dijk (toetsen), Jan Groenink (drums) en Bernhard Reinke (gitaar) van Capital C  wordt een nieuwe groep opgericht die men simpelweg Harry Muskee Band noemt. Het meer naar rock dan naar blues neigende album Love Vendetta (1977) wordt goed ontvangen, maar toch wil het ook niet lukken met deze formatie.
gang
Muskee Gang – The Legend / Rimshots In The Dark
Na twee jaar vinden Muskee en Gelling elkaar terug en hun nieuwe groep Muskee Gang wordt een groot succes. De enige echte Jules Deelder schrijft twee songteksten voor debuutplaat The Legend (1982). Muskee Gang kent echter ontelbaar veel personeelswisselingen. Met name de knipperlichtrelatie die Gelling met de band onderhoudt springt hierbij het meest in het oog: hij weet de groep tot drie maal toe te verlaten. Als Gelling tijdens de opnames van Rimshots In The Dark (1986) naar huis wordt gestuurd, is de breuk definitief: door zijn uit de hand gelopen drugsverslaving valt er niet meer met hem te werken. Erwin Java zal hem vervangen en blijft tot het einde met Muskee werken.
Naast bovengenoemde albums vind je in de 28CD+1DVD box ´Alles Uit Grolloo’ ook andere zeldzame albums als Forgotten Tapes, Kid Blue, Afscheidsconcert, een rarities verzamelaar en nog veel meer moois. Deze gelimiteerde box verschijnt op 18 maart. Reserveer hem nu vast bij Bol.com:

 
CUBY_boxshot
 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss