Stories

6 bands die moesten playbacken maar daar helemaal geen zin in hadden

Published on

Het leven als artiest niet makkelijk… Soms moet je verschijnen in een tv-programma, waar je niet live mag spelen, maar moet playbacken. Als échte artiest die muzikaliteit boven marketing verkiest, zit er dan maar één ding op: zoveel mogelijk lol hebben. De zes beste ‘optredens’ hebben we voor je op een rijtje gezet, in chronologische volgorde.

The Smiths – This Charming Man (1983)

Als Morrissey zijn microfoon in de kleedkamer laat liggen en in plaats daarvan op het podium verschijnt met een bos bloemen, weet je hoe laat het is. The Smiths lieten duidelijk merken geen fan te zijn van playbacken…

Iron Maiden – Wasted Years (1986)

Toen Iron Maiden in 1986 te gast was bij een Duitse tv-zender om hun nieuwe single Wasted Years te promoten, hadden ze overduidelijk geen zin om serieus te playbacken. De bandleden wisselen non-stop van instrument en maken er een gezellige vier minuten van.

Nirvana – Smells Like Teen Spirit (1991)

Kurt Cobain als een soort Morrissey, Dave Grohl als cheerleader… Alleen die zin klinkt al als een groot succes. Nirvana laten playbacken, maar wel de microfoon aan laten staan is geen goed idee. De band deed bij hun ‘optreden’ bij Top of the Pops in 1991 dan ook niet héél veel moeite om te doen alsof ze hun wereldhit Smells Like Teen Spirit speelden.

Oasis – Roll With It (1995)

Het lijkt erop dat Oasis geïnspireerd werd door Nirvana, want ook zij konden Top of the Pops moeilijk serieus nemen. Liam Gallagher nam de gitaar over van zijn broer Noel, terwijl Noel een behoorlijk potje begon te lipsyncen. Toen waren de Gallaghers nog on speaking terms… die goeie ouwe tijd!

Radiohead – Just (1996)

Wat is er toch met de Jaren ’90? Ook Radiohead doet mee met de playbackrage, ditmaal bij het programma Hit Machine. Gitarist Jonny Greenwood probeert voor de grap eens linkshandig te spelen en frontman Thom Yorke is, nou ja… niet helemaal zichzelf.

Eels – Novocaine For The Soul (1998)

Leren ze het dan nooit bij Top of the Pops? Sommige bands nemen niet eens de moeite om te playbacken, Eels doet dat wel. Dat het dan op miniatuur speelgoedinstrumentjes is, moeten we maar even voor lief nemen.

Muse – Uprising (2009)

Hoewel de heren van Muse hun muziek (en zichzelf) altijd behoorlijk serieus lijken te nemen, liet de band blijken toch over een uitstekend gevoel voor humor te beschikken. Toen ze hun single Uprising moesten playbacken bij een Italiaanse talkshow, wisselde de band van bezetting en hadden Matthew, Christopher en Dominic moeite met serieus blijven.

1 Comment

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss