Stories

10 opmerkelijke feiten over Freddie Mercury

Published on

Op 5 september zou Freddie Mercury 70 jaar oud zijn geworden en dat kunnen we natuurlijk niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Het leven van de legendarische Queen-zanger wordt die dag dan ook gevierd met het wereldwijde evenement ‘Freddie For A Day’, waarbij geld ingezameld wordt voor het goede doel, en de release van Messenger Of The Gods: The Singles. Hierin zijn alle dertien solosingles verzameld die Mercury in zijn leven uitbracht. Hieronder vind je tien opmerkelijke feiten over een van de beste zangers uit de geschiedenis.
1. ‘Freddie kon harder feesten dan ik,’ zei Elton John een tijdje geleden in een interview. ‘En dat zegt heel wat.’ Queen stond bekend om z’n uitbundige feestjes en de releaseparty van Jazz (1978) is een van de meest beruchte uit de muziekgeschiedenis, inclusief iemand die de kop van levende kippen afbeet, naakte worstelaars en obers met dwerggroei die rondliepen met een met ‘wit poeder’ bedekt dienblad op hun hoofd.
2. In het begin van de jaren zeventig had Mercury verkering met Mary Austin. Toen het stel uit elkaar ging bleven ze beste vrienden. In een van zijn zeldzame interviews vertelde de zanger dat Austin zijn enige vriendin was en dat hij verder niemand nodig had in zijn leven. Mercury, de peetvader van haar eerste zoon, schreef Love Of My Life voor haar en liet haar nagenoeg al zijn geld, zijn huis en zijn royalties na.
3. Mercury nam begin jaren zeventig onder het pseudoniem Larry Lurex een singletje op. Tijdens de opnames van Queens debuutalbum raakten de heren in gesprek met geluidstechnicus Robin Cable. Deze wilde een eerbetoon aan de zogeheten ‘wall of sound’ van producer Phil Spector maken en zocht een zanger om klassieker I Can Hear Music (bekend van The Ronettes en de Beach Boys) op te nemen. Spectors kenmerkende sound beleefde indertijd een opleving omdat glamrock populair werd. Mercury had wel oren naar de klus en schoof collega’s May en Taylor naar voren als sessiemuzikanten. Het singeltje (met als b-kant Goin’ Back, o.a. bekend van Dusty Springfield) verscheen op 1 juni 1973, twee weken voordat Queens debuutalbum in de winkels lag. De single flopte overigens, maar inmiddels is het een veelgezocht colletorsitem waar je toch al snel 350 euro voor moet betalen. De naam Larry Lurex was overigens een knipoog naar Gary Glitter, toentertijd een grote ster.

4. Volgens ingewijden was perfectionist Mercury ietwat onzeker over zijn pianospel. Als gevolg hiervan zou hij Bohemian Rhapsody liever niet spelen tijdens concerten.
5. Mercury was verzot op zijn katten: hij had er tien. Als hij met Queen op tournee was belde hij geregeld naar huis, waar Mary Austin de katten bij de telefoon hield terwijl Mercury tegen ze sprak. Hij had ook portretschilderijen van ze en droeg zijn soloalbum Mr. Bad Guy aan ze op (‘dit album is voor mijn kat Jerry, en voor Tom, Oscar en Tiffany en alle kattenliefhebbers in het universum. De rest kan m’n rug op’, schreef hij in de liner notes). Zijn favoriete kat Delilah kreeg zelfs een compleet eigen song op Innuendo:
Delilah, Delilah, oh my, oh my, oh my – you’re irresistible
You make me smile when I’m just about to cry
You bring me hope, you make me laugh – you like it
You get away with murder, so innocent
But when you throw a moody you’re all claws and you bite –
That’s alright!
6. Op een dag zou Mercury zou naar New York vliegen, maar toen hij erachter kwam dat het vliegtuig een DC 10 was – een model dat indertijd wat problemen kende – wist hij niet hoe snel hij z’n bagage weer van boord moest laten halen. ‘DC 10? DC Dood als je het aan mij vraagt!’, riep hij terwijl hij het vliegtuig verliet. Dat hij vervolgens 14 uur moest wachten op de volgende vlucht nam hij voor lief.
7. De Freddie Mercury die je op tv en op het podium zag was een rol die hij zichzelf aanmat. In het echte leven was hij een ietwat verlegen jongeman, een gesloten boek. Een van de redenen waarom hij zelden met de pers sprak.
8. Mercury liep steevast met een ‘halve’ microfoonstandaard over het podium, maar dit handelsmerk kwam eigenlijk puur toevallig tot stand: tijdens een concert brak zijn microfoon standaard, waardoor Mercury het voor de rest van de show plotseling met alleen de bovenkant moest doen. Dat beviel hem blijkbaar zo goed dat hij het ook bij volgende concerten met een voetloze microfoonstandaard deed.
edp1496-007-MF
9. Kunstacademiestudent Freddie Mercury heeft het Queen-logo (of beter gezegd: familiewapen) eigenhandig ontworpen. Het wapen bestaat uit de sterrenbeelden van de bandleden: twee leeuwen voor John Deacon en Roger Taylor, een kreeft voor Brian May en twee feeën die voor zijn eigen sterrenbeeld maagd staan. Een feniks bewaakt de boel.
crest
10. Mercury was in zijn jeugd een groot filatelist, oftewel een postzegelverzamelaar. Tot op de dag van vandaag wordt zijn verzameling tentoongesteld op postzegelbeurzen, dikwijls samen met de collectie van John Lennon.

Enkele postzegels uit Mercury's verzameling. (bron: Pitchfork)

Enkele postzegels uit Mercury’s verzameling. (bron: Pitchfork)


Op 2 september verschijnt Messenger Of The Gods: The Singles. Hierin zijn alle dertien solosingles verzameld die Mercury in zijn leven uitbracht, inclusief zijn debuutsingle I Can Hear Music. Messenger Of The Gods verschijnt zowel als 7-inch vinylbox en als dubbel-cd. Bestel bij Bol.com:

Op 5 september wordt in het Amsterdamse Hard Rock Café Freddie For A Day georganiseerd. Klik hier voor meer informatie.

1 Comment

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss