Stories

Acht feiten over Neil Diamond

Published on

Neil Diamond

De 74ste singer-songwriter Neil Diamond is in de herfst van zijn toch al lange carrière. Maar weet jij de volgende acht feiten ook al?
1. Sweet Caroline gaat over Caroline Kennedy
Zijn grote hit Sweet Caroline is geïnspireerd op de dochter van John F. Kennedy: Caroline Kennedy. Op een dag ziet hij een foto van de presidentsdochter in een nieuwsmagazine en is hij meteen onder de indruk van de onschuldige, prachtige foto. Een paar jaar later schrijft hij het nummer in een hotelkamer in Memphis, zonder aan iemand te vertellen dat het over de Kennedy-telg gaat. Pas als hij op haar vijftigste verjaardag komt optreden vertelt hij het aan haar en de rest van de wereld. Hij is bang dat ze het gênant vindt, maar sweet Caroline kan het nummer gelukkig waarderen.

2. Neil Diamond heeft pas in 2008 zijn eerste nummer 1-album in de VS
Hoewel hij in 2008 al talloze albums heeft uitgebracht en diverse nummer één-singles noteert, lukt het de in New York geboren zanger pas in 2008 op nummer één te komen in de Amerikaanse Billboard albumlijst. Met het door Rick Rubin geproduceerde album Home Before Dark heeft hij het kunstje geflikt.
3. Hij heeft bij Barbara Streisand in de klas gezeten
In de jaren vijftig gaat Diamond naar de Erasmus Hall High School in Brooklyn waar hij bij een andere superster in wording in de klas zit: Barbara Streisand. Op dat moment gaan ze niet veel met elkaar om, maar zingen ze wel samen in het All City Choir. ‘We waren gewoon twee arme kinderen uit
Brooklyn. We zaten voor de school sigaretjes te roken’, laat hij later in een interview optekenen. Blijkbaar klikt het muzikaal wel, want later nemen ze het nummer You Don’t Bring Me Flowers op.

4. Neil Diamond is de eerste winnaar van een ‘Razzie’ voor slechtste acteur
In 1980 speelt de Amerikaanse zanger de hoofdrol in remake van the Jazz Singer, waarin hij het personage Jess Robin neerzet. De kritieken zijn alles behalve mals en hij ‘wint’ met zijn performance dan ook een Golden Raspberry Award voor slechtste acteur. Gek genoeg krijgt ook een
Golden Globe nominatie voor dezelfde rol. Misschien wel even ironisch, de soundtrack levert maar liefst drie top tien-hits op: Love on the Rocks, Hello Again en America.

5. America gaat over de grootouders van de songwriter
Diamond’s hit America, geschreven voor de hierboven genoemde film gaat over de grootouders van de zanger. Het is een positief verhaal over de emigratie naar de VS aan het begin van de twintigste eeuw en heeft een patriottistisch karakter. Zelf zegt hij dat het zijn cadeau is aan zijn opa en oma en dat het erg echt voor hem is, net zoals voor veel immigranten. Het nummer is later ook gespeeld bij het honderdjarig bestaan van het Vrijheidsbeeld en een concert bij de terugkomst van de Vietnamveteraren.

6. Het nummer Shilo gaat over een denkbeeldige vriend
Shilo is opgenomen in 1967 en het is het meest autobiografische nummer tot dan toe van Neil Diamond. Het gaat over een denkbeeldige vriend waar hij vroeger mee speelt als niemand anders met hem wil spelen. Omdat Diamond en platenbaas Bert Berns het niet eens zijn over de muzikale richting van de singer-songwriter wordt de track in eerste instantie geen single. Pas in 1970 komt de single versie uit met een opnieuw opgenomen begeleidingstrack die beter past bij de stijl van Diamond op dat moment.

7. Hij begint zijn kenmerkende shirts te dragen zodat hij goed te zien is op het podium
Een groot artiest trekt een groot publiek en dan kan het wel eens voorkomen dat de fans op de achterste rijen de artiest niet goed kunnen zien. Om te zorgen dat het publiek hem kan zien zonder verrekijkers stapt hij in 1970 de kledingzaak van Bill Whitten in die daar zelfgemaakte outfits verkoopt. De ontwerper maakt de opvallend gekleurde en met kralen behangen shirts van 1970 tot en met 2007 voor de zanger en naar het schijnt kosten ze 5000 dollar per stuk. Diamond is de eerste van vele andere muzikanten die later bij Whitten aankloppen om hun garderobe op te leuken. Onder anderen Michael Jackson en Elton John zijn ook klant bij Whitten geweest.
Neil Diamond
8. De singer-songwriter wilde eigenlijk arts worden
In zijn tienerjaren ontwikkelt Diamond een talent voor schermen. Hij is zelfs zo goed dat hij er een beurs mee verdient voor de Universiteit van New York. Hij begint medicijnen te studeren, maar merkt als snel dat hij liever bezig is met zijn muziek en spijbelt steeds vaker. In het laatste jaar van zijn studie, tien punten verwijderd van zijn diploma, krijgt hij een baan als songwriter aangeboden bij Sunbeam Music Publishing voor 50 dollar per week. Hij laat zijn studie vallen en begint aan zijn muzikale carrière. Toch krijgt de zanger in 1995 alsnog een onderscheiding van de Universiteit van New York.

3 Comments

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss