Stories

10 muzikale hoogtepunten van de Eagles

Published on

Eagles

Van Don Henley, the voice of The Eagles, verschijnt op 25 september aanstaande het album Cass County. Een kleine terugblik op tien hoogtepunten uit de historie van de Eagles, gekozen door de lezers van het toonaangevende Rolling Stone Magazine.
10. Peaceful Easy Feeling
Jack Tempchin is een jonge singer-songwriter die zijn inkomsten bijeensprokkelt in koffietentjes in de omgeving van San Diego. In die tijd schrijft hij een ode voor een onbezorgd bestaan en een nieuwe liefde. Het nummer belandt bij Glenn Frey, precies op het moment dat de Eagles worden geformeerd. Uiteindelijk belandt een cover van het nummer op het debuutalbum ‘Eagles’. Het is de derde single van de LP uit 1972 en bereikt de 100ste positie in de Billboard Hot 100. Ook voor Tempchin is het een startschot van een zeer vruchtbare muzikale carrière.
Vandaag de dag herkennen veel mensen het nummer uit een scene van de cultfilm The Big Lebowski. Als de hoofdpersoon ‘The Dude’ het nummer in een taxi hoort en vervolgens geïrriteerd zegt ‘I hate the fucking Eagles’, wordt hij zonder pardon door de chauffeur op straat gegooid.

9. Wasted Time
Vlak voordat de Eagles starten met de opnamen van Hotel California, beëindigt Don Henley zijn relatie met interieurontwerpster Loree Rodkin. Henley giet al zijn liefdesverdriet in het nummer Wasted Time. Hij zingt: “I could have done so many things baby” en “If I could only stop my mind from wonderin’ what I left behind/And from worrying ’bout this wasted time.”
De treurige ballad (met strijkers) wordt nooit een single uitgebracht, maar fans lopen er alsnog mee weg. Wasted Time is een van de hoogtepunten van het Hell Freezes Over reüniealbum uit 1994.

8. I Can’t Tell You Why
Bassist Timothy B. Schmit voegt zich bij Eagles, vlak voordat de groep start aan het lange en intensieve opnametraject voor het album The Long Run (1979). Schmit presenteert een zeer ruwe versie van ‘I Can’t Tell You Why’ aan Don Henley en Glenn Frey, die direct de potentie zien en het nummer polijsten tot een absolute hit in de lente van 1980. Schmit heeft echter weinig tijd om van zijn succes te genieten; de Eagles gaan enkele maanden later uit elkaar. Niettemin heeft Schmit een hit in handen, die hem een toegangsticket verschaft tot onder meer een tournee met Ringo Starr en zijn All Starr Band. I Can’t Tell You Why is vervolgens 21 jaar een van de sleutelnummers van Schmit in zijn optredens.

7. Lyin Eyes
De Eagles zijn een redelijk populaire band als ze in de zomer van 1975 het album One Of These Nights uitbrengen. Redelijk populair slaat direct om naar immens populair: singles worden overal gedraaid en het album bereikt, als eerste LP van de Eagles, de nummer 1-positie in de toonaangevende Billboard-chart.
Lyin Eyes is geschreven door Don Henley en Glenn Frey. Het duo ziet op een avond een jong stel praten en stelt zich voor dat de tieners zich in een geheime affaire bevinden. Het nummer bereikt de tweede positie in de Billboard Hot 100.

6. One Of These Nights
De eerste twee Eagles-album worden geproduceerd door Glyn Johns, maar hij ziet de groep voornamelijk als een country-rockact. Daar denken de leden anders over: zij voelen zich beperkt in hun mogelijkheden, nemen midden in de opnamen van On The Border afscheid van Johns en kiezen voor de producer van James Gang: Bill Szymczyk. Tegen de tijd dat One Of The Nights wordt afgerond, is Szymczyk volledig in controle. Het resultaat is een steviger rockalbum, met een grote rol voor Don Felder op gitaar.
Het titelnummer is een magnifieke showcase voor enerzijds de vocale capaciteiten van Henley en anderzijds het gitaarspel van Felder. One Of These Nights schiet naar nummer 1 in de Billboard Hot 100 en zet de Eagles definitief op de kaart als een van de grootste rockbands van de jaren 70.

5. Take It To The Limit
Bassist Randy Meisner is – als lid van Linda Rondstadts begeleidingsband – al heel vroeg betrokken bij de Eagles. Hij speelt een grote rol in de samenstelling van de karakteriserende harmonieën van de groep, is aanwezig op de vijf van de zes Eagles-albums uit de jaren zeventig én hij is leadzanger voor de hit uit 1975: Take It To The Limit.
Bassist Randy Meisner is tevens een zeer verlegen man, die het nummer niet graag tijdens concerten uitvoert. Dat zorgt voor enorme spanningen binnen de band, die in 1977 hoog oplopen: Meisner en Glenn Frey belanden backstage in een felle ruzie en eerstgenoemde verlaat de band. Als de groep in 1994 opnieuw bij elkaar komt, krijgt Timothy B. Schmit de eer het nummer uit te voeren. Voor recente optredens heeft Frey het stokje overgenomen.

4. The Last Resort
Hoewel The Last Resort niet meer dan een B-kantje is van de plaat Life In The Fast Line, rekent Don Henley het nog altijd tot zijn beste werk. Het nummer uit 1976 toont een betrokken en historisch bewuste Henley, die het opneemt voor de oorspronkelijke bewoners (Indianen) van Amerika en de manie van de ‘nieuwe’ Amerikanen bekritiseert. “The gist of the song was that when we find something good, we destroy it by our presence — by the very fact that man is the only animal on earth that is capable of destroying his environment”, aldus Henley tegen Rolling Stone in 1978.
Het nummer start in Rhode Island voor een tocht door heel Amerika, eindigend op Hawaï. Gedurende de weg, vertelt het hoe Amerikanen hun eigen land ontdekt én vernield hebben. Of in de woorden van Henley: “We satisfy our endless needs and justify our bloody deeds. In the name of destiny and the name of God.”

3. Take It Easy
Voordat ze zichzelf twee van meest succesvolle rocksterren ter wereld mogen noemen, zijn Jackson Browne en Glenn Frey twee worstelende songwriters uit hetzelfde appartementencomplex in Los Angeles. Op een dag toont Browne aan Frey een schets van een nummer waarvan het hem niet lukt het af te ronden. Frey is dolenthousiast; hij maant Browne in eerste instantie het nummer alsnog af te ronden, maar neemt al snel deze verantwoordelijkheid op zich. Het resultaat is een spectaculaire opening van het debuutalbum Eagles, alsmede een eerste hitsingle. Take It Easy brengt countryrock naar de massa en blijft ondanks alle successen die sindsdien volgden een van de meest geliefde nummers van de band.

2. Desperado
Het onverwachte success van het debuutalbum Eagles komt hard aan de bij groep. “We freaked out”, aldus Henley. “So [for our next album] we did Desperado, which we thought was going to be our big artistic statement on the evils of fame and success, with a cowboy metaphor.” Het conceptalbum Desperado verhaalt losjes over het leven van de Daltons, de titeltrack verwijst naar het eenzame bestaan van struikrovers en misdadigers.
Desperado wordt nooit uitgebracht als single en het zijn niet de Eagles zelf, maar vriendin Linda Ronstadt die via een cover het nummer in 1973 onder de aandacht brengt van de massa. Sindsdien is Desperado steevast vertegenwoordigd in elk Eagles-optreden, vaker wel dan niet als laatste nummer van de avond…

1. Hotel California
Er zijn maar weinig nummers waarvan de teksten zo vaak zijn geanalyseerd als Hotel California. Vanaf de release veertig jaar geleden, buigen fans zich over vrijwel elke zin. Zijn de ‘steely knives’ een sneer naar Steely Dan? En wat zijn colitas precies? Gaat het nummer misschien over de duivel?
Niettemin: Hotel California ziet het levenslicht als demo van Don Felder en groeit uiteindelijk uit tot een afgerond geheel van Don Henley en Glenn Frey. Felder is tot op de dag vandaag enorm trots op het nummer, ook al speelt hij het niet meer sinds zijn – vervelende – vertrek uit de groep in 2000.

Bonustrack
Van de hand van Don Henley verschijnt op 25 september aanstaande het soloalbum ‘Cass County’. Los van herkenbare vroege Eagles country-rock nummers, is ook de latere en meest succesvolle Eagles-sound ruim vertegenwoordigd. Luister hieronder naar de eerste single van de plaat en pre-order het album hier.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss