Stories

'Martha My Dear' van The Beatles ging helemaal niet over een meisje

Published on

Veel mensen denken dat het door Paul McCartney geschreven Beatles-liedje Martha My Dear (afkomstig van The White Album uit 1968) een ode is aan zijn toenmalige vriendin Jane Asher, maar niets is minder waar. McCartney schreef het voor een heel ander dame: zijn hond Martha.
Terwijl zijn collega-Beatles naar het Engelse platteland verkasten, besloot McCartney nog wat langer in de stad te blijven hangen. In het voorjaar van 1965 kocht hij daarom een huis aan Cavendish Avenue in Londen, op loopafstand van de Abbey Road studio’s. Na de nodige renovaties betrokken McCartney en Asher het huis in maart 1966. Het huis groeide uit tot de vaste hang- en vergaderplek van The Beatles: zo’n huis nabij de studio was toch wel verdraaid handig, moesten de overige Beatles toegeven.

Jane, Martha en Paul

Jane, Martha en Paul


Kort nadat het stel z’n intrek had genomen in Cavendish Avenue nummer 7, kwam er gezelschap in huis: een bobtail genaamd Martha. McCartney componeerde vele Beatles-songs met Martha aan zijn voeten. Op een dag zat hij wat te pingelen op zijn piano toen de regel ‘Martha my dear…’ ineens in hem opkwam. ‘Toen ik mezelf piano leerde spelen, wilde ik zien hoe ver ik kon gaan. Ik weet nog dat sommige mensen verrast waren dat ik degene was die het nummer speelde. Het ligt namelijk echt boven mijn niveau. Maar dat was juist m’n doel, ik wilde het mezelf moeilijk maken. Toen ik naar woorden zocht – op zo’n moment brabbel je er wat willekeurige woorden uit – kwam ik plots op ‘Martha my dear’.
Op de set van de 'Strawberry Fields Forever' videoclip, januari 1967.

Op de set van de ‘Strawberry Fields Forever’ videoclip, januari 1967.


McCartney en Martha waren al snel onafscheidelijk, helemaal toen de verkering met Asher in 1968 ten einde liep. McCartney nam de viervoeter overal mee naartoe en de hond is dan ook op tientallen foto’s van McCartney en The Beatles te zien. ‘Ik weet nog dat John zich erover verbaasde dat ik zo gelukkig werd van een dier’, vertelde McCartney aan biograaf Barry Miles. ‘John zei: ik heb je nog nooit zo gezien. En dat klopt denk ik ook wel. Alleen door het knuffelen van een hond kom je in die modus – en zij was een erg knuffelige hond’.
Augustus 1969, de laatste fotosessie van The Beatles

Augustus 1969, de laatste fotosessie van The Beatles


Vanwege de verwarring rond het liedje bevestigde McCartney later waar het nummer nou echt over ging: ‘de tekst impliceert genegenheid, maar wel redelijk abstract: You silly girl, look what you’ve done (…). Natuurlijk gaan mensen er dan van uit dat het voor een meisje is geschreven, maar in werkelijkheid ging het over een hond.’
Met Linda, circa 1971

Met Linda, circa 1971


Martha overleed in 1981 op 15-jarige leeftijd op McCartney’s landgoed in Mull Of Kintyre, Schotland.  Maar helemaal verdwenen is ze niet. Ze zorgde namelijk voor nakomelingen, waaronder Arrow. Die staat op de hoes van McCartney’s album Paul Is Live uit 1993.
paulislive-600x600
 
 
Binnenkort verschijnt de jubileumeditie van The White Album, bomvol extra opnames. Klik hier voor meer informatie en klik hier om jouw exemplaar te bestellen.

(fotografie: © Apple Corps Ltd, Linda McCartney e.a.)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss