News

Bijzondere relatie ABBA, Dire Straits, Eagles e.a. met Nederland onderwerp van nieuw boek

Published on

Benny Andersson (ABBA): ‘Nederlanders waardeerden als eersten ons ‘obscure’ bandje ABBA uit Zweden. Daar zijn we Nederland heel dankbaar voor.’
Het boek Popparadijs Nederland schetst de bijzondere relatie tussen veertig inmiddels wereldberoemde buitenlandse popartiesten in de jaren ‘60, ‘70 en ‘80 van de vorige eeuw en Nederland. Ons tolerante klimaat met een grote openheid voor nieuwe stromingen bleek voor een aantal popgroepen de opstap te zijn naar succes in de rest van Europa. Of Nederland was om een andere reden een paradijs voor hen…
Zo waren Dire Straits, Level 42, The Cure, Donna Summer en Gloria Estefan eerst succesvol in Nederland voordat ze elders doorbraken. ABBA, U2 en de Eagles werden bij ons als eerste land buiten hun eigen vaderland met open armen ontvangen. Simon & Garfunkel, The Police met Sting en Whitney Houston debuteerden hier in kleine achterafzaaltjes. Voor Dusty Springfield, Francis Rossi van Status Quo, Arthur Conley en Nina Simone was Nederland jarenlang de plek om bij te komen van een turbulente fase in hun carrière. Freddie Mercury van Queen bezocht graag de gay bars in Amsterdam. The Beach Boys namen hun album Holland op in de polder en woonden een zomerlang in het Gooi.
Ook de allereerste stappen op het Europese vasteland van Bruce Springsteen en Madonna passeren de revue. Deze unieke en vaak niet eerder vertelde verhalen worden geïllustreerd met ruim 200 foto’s die een prachtig tijdsbeeld geven van de onvergetelijke optredens van deze popartiesten door heel Nederland en hun verblijf op Nederlandse bodem.
Klik hier om het boek te reserveren bij Bol.com
Popparadijs Nederland verschijnt op 6 november en is een uitgave van Universal Music Books en wordt gedistribueerd door Uitgeverij Luitingh Sijthoff. Het boek is geschreven door Tom Steenbergen (1949), een bekende in de muziekbranche die de popwereld van binnenuit kent. In 2017 verscheen het boek Poppioniers van zijn hand.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss