News

Box vol onuitgebrachte opnames Zappa verschenen

Published on

Je zal maar een liefhebber van Frank Zappa zijn. Dan verschijnt er nu iets bijzonders voor je. Een box vol nooit eerder uitgebracht materiaal van zijn band The Mothers uit 1970, inclusief een concert opgenomen in Nederland voor het legendarische VPRO-programma Piknik! In totaal gaat het om 70 niet eerder uitgebrachte opnamen.
The Mothers was op zichzelf weer een doorstart van The Mothers Of Invention, de even legendarische groep rond Zappa die verantwoordelijk is voor tegencultuur-albumklassiekers als Freak Out! en We’re Only In It For The Money.
In deze kort bij elkaar gebleven en door Zappa-liefhebbers diep gewaardeerde line-up van The Mothers treffen we naast de grote man zelf de Britse drummer Aynsley Dunbar, jazztoetsenist George Duke, toetsenist Ian Underwood, bassist Jeff Simmons en vocalisten Mark Volman en Howard Kaylan van de jaren 60-hitgroep The Turtles. De laatste twee noemden zich om contractuele reden Flo & Eddie. Van deze fameuze bezetting verscheen destijds maar één album: Chunga’s Revenge.

Nee, dan deze nieuwe 50th anniversary box The Mothers 1970. De 4 cd’s staan tjokvol opnamen uit het persoonlijk archief van Frank Zappa en zijn samengesteld door zijn zoon Ahmet en Zappa-archivaris/-kenner Joe Travers. Op de eerste cd staan studio-opnamen gemaakt tijdens een twee dagen durende sessie in de Trident studio in Londen. Op de tweede cd staat o.a. het beroemde concert opgenomen voor VPRO’s Piknik op 18 juli 1970. Meer livewerk volgt op cd 3 terwijl de laatste schijf is gevuld met opnamen die Zappa tijdens de tournee in 1970 maakte met zijn eigen vier sporen recorder.
Luister maar eens naar zo’n Zappa on the road recording getiteld Portuguese Fenders. Of naar de studiotrack Sharleena in de mix van de latere Queen-producer Roy Thomas Baker. En ga dan meteen door naar Wonderful Wino, een nummer dat de Zappa-fans voor het eerst tegenkwamen op een soloalbum van bassist Jeff Simmons in 1970. Nu kan je de door Frank Zappa gezongen versie uit hetzelfde jaar horen.
The Mothers 1970 is uit als 4cdbox – inclusief een boekje met onuitgebrachte foto’s uit de wilde dagen van The Mothers (deze line up zou ook meedoen in de Zappa-film 200 Motels) en linernotes van voorgenoemde Zappa-archivaris Joe Travers en als digitale bundel met e-booklet.
Klik hier om The Mothers 1970 te bestellen of te streamen.

1 Comment

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss