News

Jubileumeditie George Baker's Little Green Bag aangekondigd

Published on

Op 20 maart 2020 vieren we de 50ste verjaardag van Little Green Bag, het legendarische debuutalbum van de George Baker Selection, met een deluxe edition op twee cd’s. De eerste schijf van deze jubileumeditie bevat een verse remaster van het originele album, op cd twee veel extra’s uit de prille jaren van de zo succesvolle groep rond Hans Bouwens (George Baker).
Little Green Bag is een belangrijke plaat in de historie van de George Baker Selection. Het titelnummer zorgt in 1969 voor de doorbraak in Nederland en in het voorjaar van 1970 wordt het zelfs een grote hit in Amerika. Ruim twintig jaar later is daar regisseur Quentin Tarantino. Hij gebruikt ‘Little Green Bag’ aan het begin van zijn regiedebuut Reservoir Dogs en het succes van die film en de bijbehorende soundtrack geven de carrière van George Baker in de jaren 90 een enorme impuls. In 1999 wordt het nummer opnieuw op single uitgebracht en, jazeker, weer een hit. Ook nu nog duikt deze million seller – naast die andere Baker-kraker ‘Una Paloma Blanca’ – overal ter wereld op in reclames, films en tv-series.
Terug naar 1969, het jaar waarin de Zaanse band Soul Invention besluit de naam George Baker Selection aan te nemen. In de Soundpush Studio te Blaricum nemen ze de eerste single ‘Little Green Bag’ op onder leiding van producer Richard de Bois en arrangeur Dick Bakker. Het nummer is gebaseerd op een vingeroefening van bassist Jan Visser en verder afgemaakt door Hans Bouwens. Terwijl de song stijgt in de hitparades, werken de leden verder aan hun debuutplaat. Dat uiteindelijk in het eerste kwartaal van 1970, nu 50 jaar geleden, verschijnt. Het album (uiteraard vernoemd naar de doorbraakhit) laat vooral horen hoe volwassen en veelzijdig de George Baker Selection aan het begin van de lange loopbaan al is. Wie de plaat koopt, hoort ballades (bijvoorbeeld ‘Wintertime’), een ska-achtig liedje (‘Funny Girl’), een knipoog naar de country (‘Road Of Peace’), barokke pop (‘Impressions’), percussieve rock (‘I Wanna Love You’) en een Bob Dylan-cover (‘I’ll Be Your Baby Tonight’). En dan zouden we de tweede hit van het album (‘Dear Ann’) bijna vergeten.
Dit rijke debuut is nu voor deze Deluxe Edition opnieuw gemasterd van de originele tapes. Op de tweede schijf vind je single versies, b-sides en rarities uit de periode 1969-1971 inclusief 5 tracks die voor het eerst op cd uitkomen waaronder minder bekende Selection-parels als ‘Suicide Daisy’ en het (10 minuten durende) progrock-epos getiteld ‘Love In The World’. Hans Bouwens blijft trots op zijn eerste album, zo vertelt hij in de liner notes: “Vooral als ik in de auto zit, zet ik het album Little Green Bag nog altijd graag op. Het is ook het favoriete George Baker-album van mijn jongste kinderen. Ik beschouw het zelf ook als een van de beste platen die ik ooit gemaakt heb.”
Klik hier om dit album te bestellen.
Over George Baker:
Hans Bouwens/George Baker schreef ruim zeshonderd liedjes en verkocht om en nabij 25 miljoen platen wereldwijd. Na het explosieve succes van ‘Little Green Bag’ is de George Baker Selection dankzij singles als ‘Dear Ann’, ‘Over And Over’, ‘Mama Oh Mama’, ‘I’m On My Way’, ‘Baby Blue’, ‘(Fly Away) Little Paraquayo’, ‘Sing A Song Of Love’, ‘Una Paloma Blanca’ en ‘Morning Sky’ vrijwel permanent aanwezig in de Nederlandse Top 40, terwijl ook internationaal grote hits worden gescoord. George Baker vierde afgelopen december zijn 50-jarig artiestenjubileum met een groots concert in Scheveningen. Een maand eerder verscheen zijn autobiografische album 3 Chords And The Devil.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss