News

35 jaar geleden: AC/DC releaset Back In Black

Published on

Back In Black

Het is 35 jaar geleden dat Back In Black van AC/DC de wereld in wordt geslingerd. De plaat groeit uit tot een van de best verkochte albums aller tijden en het is tevens de eerste zonder zanger Bon Scott. Voor uDiscover genoeg aanleiding om wat feitjes op een rij te zetten.
1. Het titelnummer is een eerbetoon aan Bon Scott
Eigenlijk is heel Back In Black een eerbetoon aan de overleden zanger Bonn Scott, maar het titelnummer in het bijzonder. Brian Johnson krijgt van de rest van de band de opdracht om een tekst over zijn voorganger te schrijven op de muziek die later het titelnummer van Back In Black wordt. Het mag niet morbide worden, het is voor Bon en het moet een viering zijn van zijn leven, luidt de instructie. ‘Er zat dus totaal geen druk achter’, vertelt de zanger grappend in een interview met Mojo Magazine in 2009. Hij schrijft wat er in hem opkomt en het blijkt een schot in de roos. De regel “Forget the hearse ’cause I never die”, impliceert de onsterfelijkheid van Bon Scott, die voor altijd voortleeft in de muziek van AC/DC.
Bon Scott
2. De openingsriff van Back In Black geeft Malcolm Young slapeloze nachten
Volgens z’n kleine broertje Angus loopt Malcolm al drie weken rond met de karakteristieke beginriff van titelnummer Back In Black als hij vraagt of Angus een cassettespeler heeft. ‘Kan ik dit opnemen? Ik word er gek van. Ik doe geen oog dicht tot ik het op een cassette heb staan.’ Het grappigst volgens Angus is dat Malcolm vervolgens vroeg wat zijn jongere broer er van vond en of het geen rotzooi was.

3. Back In Black doet het zo goed in de VS dat Dirty Deeds Done Dirt Cheap er alsnog wordt uitgebracht
In eerste instantie voelt Atlantic Records, het Amerikaanse label van de Australische band, er niks voor om het eerdere AC/DC-album Dirty Deeds Done Dirt Cheap in de VS uit te brengen. Totdat Back In Black in Amerika uitkomt en de vierde plek in de hitlijsten bereikt. Kort daarna wordt Dirty Deeds alsnog uitgebracht en komt deze uiteindelijk zelfs een plaats hoger in de Amerikaanse Billboard-charts dan Back In Black.
Dirty Deeds
4. Zowel Eminem als The Beastie Boys zijn geweigerd om Back In Black te gebruiken
In 1999 vraagt MTV of AC/DC samen met rapper Eminem wil optreden tijdens de uitreiking van de MTV Awards. Het idee is dat de Australische band het nummer speelt terwijl Eminem zijn hit My Name Is over de hoofdriff rapt. De rockers hebben daar geen oren naar. Volgens Malcolm laat zoiets alleen maar zien hoe losgeraakt mensen zijn van de muziek. Ook The Beastie Boys krijgen nul op rekest van legendarische rockband. De rapformatie wil graag Back In Black samplen, maar AC/DC heeft een regel die zegt dat ze dat niet doen. Malcolm reageert hier later op met de vraag waarom ze niet gewoon hun eigen samples schrijven.
5. Voor de opnamen van Hells Bells is een echte bel gebruikt
Een overleden zanger eer je niet met een soundeffect van een bandje, daarom gaat de band naar het Carillon and War Memorial Museum in Leicestershire Engeland. De bel in het museum levert niet het gewenste geluid op, dus gaat de groep naar een lokale metaalgieterij en laten ze hun eigen bel maken. Tegenwoordig is deze bel een belangrijke stageprop tijdens de liveshows van de Australiërs.

6. De kwaliteit van Back In Black is zo goed dat de akoestiek ermee getest wordt
In de jaren na de release gebruiken de opnamestudio’s in muziekstad Nashville de plaat om de akoestiek in de opnameruimtes te testen. De collegarockers van Motörhead hebben het album een tijd gebruikt om hun eigen geluidssysteem af te stellen.
7. Dankzij Back In Black wordt AC/DC de eerste band sinds The Beatles met vier platen in de Britse Album Top 100
Het succes van Back In Black zorgt er in Engeland voor dat eerdere releases Highway to Hell, If You Want Blood You’ve Got It, en Let There Be Rockterug de hitlijsten in worden gekatapulteerd. Het is de eerste keer sinds The Beatles in de jaren zestig dat een band met vier albums tegelijk in de top honderd staat.
8. You Shook Me All Night Long gaat over de overeenkomsten tussen vrouwen en auto’s
Tijdens de opnamen van Back In Black in de Bahama’s ziet zanger Brian Johnson plaatjes voorbijkomen van Amerikaanse meisjes en hij realiseert zich plots hoeveel vrouwen en auto’s met elkaar gemeen hebben. Die gedachtegang is vooral terug te horen in de regel “She was a fast machine, she kept her motor clean”. Volgens de frontman gaan zowel vrouwen als auto’s hard, stellen ze je teleur en word je blij als je het nieuwe model ziet.

Luister hieronder het hele album via Spotify!

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss