News

BBC-sessies Queen verzameld op ‘On Air’

Published on

Ongetwijfeld met stip bovenaan het verlanglijstje van menig Queen-fan: On Air – The Complete BBC Radio Sessions. Op dit album (release: 4 november) staan alle radiosessies die de legendarische band voor de Britse omroep opnam – en daar zit heel veel bijzonder materiaal tussen.
De studioalbums uit Queens beginjaren worden stuk voor stuk geprezen door muziekliefhebbers, van hun glorieuze en ambitieuze debuutalbum uit 1973 tot doorbraakalbum A Night At The Opera uit 1975. De jonge band bewees al snel een van de meeste unieke en inventieve acts uit de rockwereld te zijn. In die beginjaren schoven de heren geregeld aan bij de BBC. De eerste sessie bij de omroep vond plaats in februari 1973, vijf maanden voordat hun debuutalbum zou verschijnen. Bernie Andrews, toentertijd producer bij de BBC, herinnert zich hoe een jonge radiopromotor op een dag op de proppen kwam met een band met daarop een opname van een totaal onbekende groep. “Toen de muziek uit de speakers kwam, vroeg hij wat ik er van vond. ‘Bloody great! Fantastisch!,’ zei ik. ‘Ze heten Queen’, vertelde hij me. Toen moest ik keihard lachen. ‘Ze klinken geweldig, maar ik kan toch geen band in de programmagids aankondigen die Queen heet?’ Ik boekte ze desalniettemin toch en ze stonden gewoon als Queen in de gids.” Tijdens deze eerste uitzending waren songs als My Fairy King, Keep Yourself Alive en Doing All Right te horen – het was voor de luisteraars de eerste kennismaking met Freddie Mercury en zijn collega’s. Het klikte, en de band keerde hier na nog een paar keer terug naar de BBC.

De 6 cd's tellende deluxe editie van Queen - On Air: The Complete BBC Radio Sessions.

De 6 cd’s tellende deluxe editie van Queen – On Air: The Complete BBC Radio Sessions.


Alle zes sessies die de band tussen 1973 en 1977 deed komen nu voor het eerst samen beschikbaar op On Air. De opnames van toen zijn voor deze release stuk voor stuk gerestaureerd door Queens geluidstechnicus Kris Fredriksson en gemasterd door Grammy Award-winnaar Adam Ayan. Het album komt beschikbaar als 2CD, 3LP en als een extra uitgebreide, zes CD’s tellende deluxe versie. Hierin vind je naast de radiosessies ook enkele concertopnames die toentertijd live te volgen waren op de radio en drie CD’s met zeldzame interviews.
Queen – On Air: The Complete BBC Radio Sessions is nu alvast te reserveren bij Bol. Klik hier voor de 2CD, hier voor de 3LP en hier voor de Deluxe Editie.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss