News

Beste werk Lynyrd Skynyrd verzameld op 'Collected'

Published on

Op 2 maart verschijnt de nieuwe Lynyrd Skynyrd verzamelaar Collected. Hierop vind je naast de grootste hits van de band ook de betere albumtracks en een bijzondere verzameling demo’s en live-opnames.
Lynyrd Skynyrd kan worden gezien als één van de grondleggers van de southern rock. In 1973 brengen ze hun debuutalbum uit, met daarop de klassiekers Free Bird en Tuesday’s Gone. Het tweede album, Second Coming, dat nog geen jaar later in de schappen kwam te liggen, bevatte Skynyrd’s grootste hit: Sweet Home Alabama.

Ze hielden het tempo erin en brachten in de drie jaar daarop maar liefst drie platen uit. Maar op 20 oktober 1977 – drie dagen na de release van hun vijfde album Street Survivors – bleek hun geluk toch een eind te kennen. Na een concert in Greenville, South Carolina, nemen de band en crew een vliegtuig naar hun volgende optreden. Een tekort aan brandstof zorgt echter voor problemen en bij de onvermijdelijke crash komen bandleden Ronnie van Zant en Steve Gaines, achtergrondzangeres Cassie Gaines, de roadmanager en de twee piloten om het leven. De rest van de band raakt zwaargewond. Pas na tien jaar besluit de band weer samen te komen, met naast vijf oorspronkelijke leden ook de jongere broer van de overleden zanger Ronnie: Johnny van Zant. Vanaf dat moment neemt hij de vocalen voor zijn rekening. Daarna onderbreekt de band hun constante getour eigenlijk alleen nog om de studio in te duiken; tussen 1991 en 2012 brengen ze nog negen albums uit.

Op Collected komen voor het eerst in de geschiedenis de twee incarnaties van Lynyrd Skynyrd bij elkaar. Van alle albums die de band opnam zijn tracks terug te vinden op de eerste twee discs van deze set. Op de derde disc staat een aantal early recordings, demo’s en live opnames. Lynyrd Skynyrd verkocht wereldwijd tientallen miljoenen albums en werd in 2006 nog opgenomen in de beroemde Rock and Roll Hall of Fame. Onlangs kondigde de band hun afscheidstournee aan, die zeker tot diep in 2018 zal gaan duren.
De 3CD-versie van Collected ligt vanaf 2 maart in de schappen van de platenzaak. Je kunt hem nu alvast reserveren bij Platomania, Kroese en Bol.com. In het voorjaar zal er een 2LP versie van het album verschijnen.

1 Comment

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss