De bizarre landkaart van Babylon By Bus


Wie fan van Bob Marley is, weet dat de legende die morgen 70 jaar oud wordt, zijn eerste gouden plaat in Nederland scoort met het album 'Babylon By Bus'. Maar heeft iemand ooit goed naar de landkaart gekeken in de LP-hoes? Het mysterie ontrafeld!

Babylon By Bus was het Europese gedeelte van de uitermate succesvolle Kaya-tour van Bob Marley & The Wailers. Een prachtig product voor in de kast bovendien.

Babylon By Bus LP

Bob Marley treedt op in Nederland en voor alle aanwezigen en fans vereeuwigt hij deze bezoeken in een landkaart, zoals te zien in de LP-sleeve

Bob Marley Babylon By Bus Inner Sleeve

Londen, Rotterdam, Parijs, Brussel; netjes vinden we allemaal de plekken terug waar Marley is geweest. Toch is de plaatsing van de steden op zijn minst opmerkelijk.

Babylon By Bus Foute Kaart

Wat blijkt: ontwerper van de LP-sleeve Neville Garrick (oprichter en eigenaar van het Bob Marley-museum in Kingston, Jamaica) kwam tijdens het afronden van de illustraties niet helemaal lekker uit. Hierop besloot hij, voor de goede orde, de landkaart een kwartslag te draaien. Wij deden hetzelfde. En zie:

Babylon by Bus goed

Vooruit, de plaatsingen van Sittard en Rotterdam zijn nog steeds discutabel, maar het lijkt al iets meer op een landkaart zoals wij deze kennen. Case closed!

Omdat het kan, nog twee leuke 'foutjes':

1) Babylon By Bus werd naar verluidt opgenomen in Parijs, Kopenhagen, Londen en Amsterdam. Echter, dit is niet volledig waar. Bob Marley & The Wailers werd - op één nummer in Kopenhagen na - volledig opgenomen in Parijs . In Amsterdam kwamen de heren voor de '78-tour helemaal niet, wel in Rotterdam.
2) De landkaart spreekt over Sittard als de Limburgse plek waar Bob Marley & The Wailers optraden. Wederom onjuist. Bob Marley & The Wailers traden op in Geleen.

Meer lezen over Bob Marley? Ga dan naar onze Bob Marley Artist Page.

Uit de Kaya-tour van Bob Marley & The Wailers - waartoe ook Babylon By Bus behoort - verschijnt volgende week voor het eerst de registratie van het concert in Boston '78. 'Easy Skanking in Boston' is vooruit te bestellen via onze webshop of klik hieronder op de door jouw gewenste drager:

CD
CD + DVD
CD+BLU-RAY
LP

Bob Marley Easy Skanking CD + Blu Ray

 

 Follow us on Twitter for the latest music news, stories, quizzes, playlists and our big prize music competitions

9 comments

 1. Jahnus
  Reply

  Bob marley heeft wel degelijk opgetreden in Amsterdam en wel op 13 juni 1976 in de Jaap Eden hal,ik ben ooit ter oren gekomen dat “stir it up” daar is opgenomen maar dat weet ik niet zeker.

 2. Harry Stuut
  Reply

  Daar hebben jullie lang over gedaan, bij het kopen in de jaren 70 was ik hier al snel achter (als echte fan) Stir it up (als openingsnummer) is niet van deze tour maar schijnt opgenomen te zijn tijdens 1 van de 2 concerten gegeven in het Lyceum in 1975, overigens was Marley in wel in Amsterdam niet in 78 maar in 76 in de Jaap Edenhal, Sittard is een verhaal apart en verwijs ik naar dit verhaal over Marley in Nederland,
  http://issuu.com/oneplanetoneworld/docs/babylon-by-bus-nl?e=3188222/3061593

  1. Luc
   Reply

   hallo Harry, de link doet het niet voor het verhaal-apart over Sittard. Kun je dit verduidelijken, ben nieuwsgierig!

 3. rob janssen
  Reply

  Marley zou in het stadion van fortuna in Sittard spelen maar verkocht niet genoeg kaarten dus werd het concert verplaatst naar de ijshal van Geleen in het voorpogramma Herman Brood.

  1. Lucky Girl Carien
   Reply

   Yes dat was het.
   Wij hadden kaartjes en kwamen dus aan bij het voetbalstadion. Geen internet toendertijd.
   Er syond iemand om ons door te ver
   Wjzen naar Ijshal Geleen

 4. stevn
  Reply

  ik wil niet teveel zeggen . ik kwam per ongeluk op deze site. maar ik heb twee erfstukken van mn moeder. een grote asbak.
  en n paar fotos van bob marley and the wailers live i de schaatshal in geleen.waar zij dus bij was.
  vossenuil rastafarai positive vibration

 5. stevn
  Reply

  ik wil niet teveel zeggen . ik kwam per ongeluk op deze site. maar ik heb twee erfstukken van mn moeder. een grote asbak.
  en n paar fotos van bob marley and the wailers live i de schaatshal in geleen.waar zij dus bij was.
  vossenuil rastafarai positive vibration.
  ps babylon tour yah..van die lp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *