News

Hits en rarities Roy Orbison verzameld op 3CD 'Collected'

Published on

Op 20 mei verschijnt de 3CD Roy Orbison Collected, een verzameling songs van één van de grootste en meest tijdloze rock & roll legendes ooit. Collected is een uniek verzamelalbum met songs uit Orbisons gehele carrière, van zijn eerste opnames bij het vermaarde Sun Records tot aan zijn werk met The Traveling Wilburys (de ‘supergroep’ die hij vormde met Bob Dylan, George Harrison, Tom Petty en Jeff Lynne) en het postuum uitgebrachte King Of Hearts. Zoals gebruikelijk bij de Collected-reeks ontbreekt bij Roy Orbison Collected ook de derde cd met rarities niet. Hierop staan zeldzame, soms niet eerder uitgebrachte duetten met o.a. Johnny Cash, Bono en Emmylou Harris, demo’s en songs van het ‘verloren’ album One Of The Lonely Ones.
De carrière van Roy Orbison, die door velen gezien wordt als de grootste zanger ter wereld, begint al in de vroege jaren van de rock & roll, wanneer hij net als Elvis Presley, Johnny Cash en Carl Perkins zijn eerste singles opneemt bij het legendarische label Sun Records in Memphis. Niet veel later scoort hij talloze hits, waaronder Only The Lonely en Oh, Pretty Woman. Naast de vele hoogtepunten kenmerkt het leven van Orbison zich helaas ook door grote persoonlijke drama’s. In 1966 komt zijn vrouw om het leven bij een verkeersongeval en twee jaar later verliest hij twee zoons als zijn huis compleet afbrandt. Zijn leven is letterlijk verwoest en hij belandt in een diepe crisis, waardoor zijn carrière in het slop raakt. In 1977 wordt hij getroffen door een hartaanval en ondergaat hij een zware bypassoperatie, een comeback lijkt definitief uitgesloten. Maar dan gebruikt filmmaker David Lynch in 1987 het nummer In Dreams in de spraakmakende film Blue Velvet. De soundtrack wordt een hit en in datzelfde jaar wordt Orbison opgenomen in de Rock & Roll Hall Of Fame. Ondanks de waarschuwingen om het rustig aan te doen, gaat Orbison toch weer op tournee, speelt hij in de door George Harrison opgerichte supergroep The Traveling Wilburys en werkt hij samen met o.a. Jeff Lynne, Elvis Costello en leden van U2 aan het album Mystery Girl. Eerste single You Got It wordt een monsterhit, maar voordat het album uitkomt slaat het noodlot toe. In de nacht van 6 december 1988 wordt de 52-jarige Orbison getroffen door een fatale hartaanval en overlijdt hij in een ziekenhuis aan de rand van Nashville. Na zijn overlijden zei Paul McCartney: ‘Roy Orbison was één van de grootste rock & roll sterren ter wereld en hij zal dat ook altijd blijven.’
Roy Orbison Collected is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met Roy’s zoon Alex Orbison, die eveneens de liner notes voor zijn rekening heeft genomen. Disc 1 en 2 bevatten de grote hits en singles en disc 3 bevat minder bekend materiaal en een aantal niet eerder uitgebrachte opnames. Collected is daarmee het meest complete carrièreoverzicht van ‘The Big O’.
Reserveer het album nu bij Bol.com:

4 Comments

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss