News

Jubileum Stax groots gevierd

Published on

Platenmaatschappijen Concord en Atlantic hebben de handen ineengeslagen voor het 60-jarige jubileum van het gerenommeerde Stax label. Stax bracht legendarische albums uit van artiesten als Otis Redding, William Bell, Johnnie Taylor en Carla Thomas, maar de discografie viel uit elkaar toen Atlantic zich in 1967 van Stax afsplitste. Tot nu dus, want dit jaar komen al die belangrijke soulklassiekers weer bij elkaar.

De gezamenlijke campagne gaat van start op 9 juni. Die dag verschijnen de Stax Classics, een serie compilatiealbums van de grootste sterren uit de stal van Stax, met naast de al eerder genoemde namen ook Booker T & the MGs, The Dramatics, Albert King, Sam & Dave, Isaac Hayes en the Staple Singers.

Sam and Dave

Sam and Dave


Hier blijft het natuurlijk niet bij: er is ook veel vinyl op komst en er zullen enkele boxsets verschijnen met met zowel hits als rarities. Zo zal er onder meer een heruitgave van King & Queen komen, het album dat Otis Redding in 1967 opnam met Carla Thomas. Ook de door Melvin Van Peebles geschreven (en door de toentertijd nog onbekende band Earth, Wind & Fire uitgevoerde) soundtrack voor de blaxploitation-film Sweet Sweetback’s Baadassss Song, het titelloze soloalbum van Mad Lads-frontman John Gary Williams en The Great Otis Redding Sings Soul Ballads zullen eindelijk opnieuw verkrijgbaar zijn.
Otis Redding

Otis Redding


Hiernaast zal er een 4 CD’s tellende anthology box van Isaac Hayes getiteld The Spirit of Memphis (1962-1976) verschijnen, een fraaie 3 cd’s tellende Stax jubileum box en een vierde editie van de bekende Stax singles-box reeks. Voor degene die hun muziek het liefst via de digitale snelweg consumeren is er ook goed nieuws: veel albums zullen nu voor het eerst beschikbaar komen bij diensten als iTunes, Spotify en Deezer.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss