News

Jubileumeditie The Rolling Stones’ Their Satanic Majesties Request op komst

Published on

Mijlpaal uit 1967 verschijnt als deluxe box met dubbel-lp en dubbel-SACD, inclusief mono en stereo mix en gerestaureerde 3D-hoes.
Ter ere van het 50-jarige jubileum van hun album Their Satanic Majesties Request brengen The Rolling Stones op 22 september een gelimiteerde deluxe editie van dit bijzondere album uit. Hierin vind je twee LP’s en twee hybride super audio CD’s, met het album zowel in stereo en als in mono. Het album is voor deze heruitgave compleet geremasterd door de gerenommeerde geluidstechnicus Bob Ludwig en bovendien voorzien van de beroemde 3D-hoes, waarop de bandleden in psychedelische setting poseren.
De plaat werd opgenomen tussen februari en oktober 1967, een roerige periode voor de band. Mick, Keith en Brian werden opgepakt voor drugsbezit (en even leken ze zelfs achter de tralies te verdwijnen), manager annex producer Andrew Loog Oldham stapte halverwege de opnames op en tot overmaat van ramp verliep de Europese tournee van de band in complete chaos. Ondanks alles herinnert Charlie Watts het zich als een boeiend hoofdstuk uit de Stones-geschiedenis. “De opnames waren ontzettend leuk omdat we álles konden doen… in een nevel van drugs, waaronder LSD.” Dat dit album de geschiedenis inging als het meest experimentele album dat de band ooit maakte is dus ook niet zo gek. Het gevolg was wel dat de media indertijd eigenlijk niet zo goed wisten wat ze met het album aan moesten, want het week allemaal nogal af van de rhythm & blues songs waar de Stones beroemd mee waren geworden. De tien songs van het album zijn doordrenkt met studio-effecten, exotische instrumenten als de mellotron en de theremin, experimentele geluiden gemaakt met oscillators en stofzuigers, strijkersarrangementen van John Paul Jones (die later furore zou maken met Led Zeppelin) en meer percussie-instrumenten dan we hier kunnen opnoemen.

Charlie Keith Brian Floor 352MB SMR131

Bill Wyman, Charlie Watts en Brian Jones ten tijde van de opnames.


Het invloedrijke Amerikaanse muziektijdschrift Rolling Stone schreef in hun recensie dat de Stones zich “veel te veel” lieten beïnvloeden door hun vrienden van The Beatles, die enkele maanden eerder hun meesterwerk Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band hadden uitgebracht. Andere media konden er juist geen genoeg van krijgen. Zo gaf het blues (!) tijdschrift Down Beat Their Satanic Majesties Request liefst 5 sterren en noemde het een “revolutionaire gebeurtenis in de moderne popmuziek”. In de jaren die volgden zouden vele artiesten het album als een belangrijke bron van inspiratie opvoeren, waaronder punkbands als The Damned en Bad Brains, hardrockers als Kiss en Monster Magnet en indiegroepen als Cibo Matto en Arcade Fire.
De gelijkenis tussen Sgt. Pepper en Their Satanic komt overigens niet geheel uit het niets. Een en dezelfde man is namelijk verantwoordelijk voor beide albumhoezen: Michael Cooper. De Stones besloten hem in te huren om net zo’n opvallende cover te maken. Cooper gebruikte een zeldzame 3D-camera en dankzij de zogeheten lenticulaire druktechniek zag je, afhankelijk vanaf welke hoek je de cover bekeek, een ander beeld. Zo leken de bandleden je eerst strak aan te kijken, maar als je de hoes kantelde keken zij, met uitzondering van ‘tovenaar’ Mick Jagger, weg van de camera. De productie van deze unieke hoes was echter een dure aangelegenheid en daarom verschenen latere persingen van het album een ‘gewone’ hoes zonder dit fraaie effect. Voor de zojuist aangekondigde heruitgave wordt de oorspronkelijke cover echter in ere hersteld. Hiernaast zit er een twintig pagina’s tellend boekwerk bij met meer foto’s van Coopers fotosessie en nieuwe liner notes uit de pen van de met een Grammy Award onderscheiden muziekhistoricus Rob Bowman.
Het album werd oorspronkelijk zowel in stereo als in mono gemixt, standaard in die dagen. De heruitgave zal dan ook beide mixen van het album bevatten, geperst op twee 180 grams LP’s én – goed nieuws voor de audiofiel – op twee hybride Super Audio CD’s. Deze SACD’s zijn overigens ook op gewone CD-spelers af te spelen.
Reserveer het album bij PlatoMania of Bol.com:

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Zo goed waren de Beatles en de Stones bevriend - uDiscover Holland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss