News

Opnames legendarische concert The Who na 50 jaar uitgebracht

Published on

Op 4 april 1968, de dag waarop Martin Luther King werd vermoord, was The Who in New York om een uitputtende tournee door de V.S. af te sluiten. Amerika was toen al een verdeeld land; berichten over anti-Vietnam demonstraties, de Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging en studentenactivisme domineerden de media. Tegen deze achtergrond gaf The Who op 5 en 6 april 1968 twee explosieve concerten in Bill Grahams beroemde concertzaal Fillmore East.
De zaal had even daarvoor z’n deuren opnieuw geopend, nadat het enige tijd door het leven ging als de Village Theatre, waar The Who een jaar eerder al enkele concerten had gegeven. The Who was de eerste Britse band die het hoofdprogramma mocht verzorgen in de Fillmore en de groep was geboekt om vier concerten te geven tijdens deze twee avonden. Echter, vanwege de spanningen na de moord op Dr. King werd besloten om het bij één optreden per avond te houden.

The Who’s tijd in New York City kun je het best omschrijven als ‘levendig’. Keith Moons capriolen met rotjes zorgden ervoor dat band telkens weer naar een ander hotel moest verkassen. Toen de band zijn intrek had genomen in het chique Waldorf Astoria kreeg hij het voor elkaar om de kamerdeur uit z’n scharnieren te blazen met vuurwerk, waarna de band weer op zoek mocht naar een ander onderkomen.
Beide avonden werden opgenomen door The Who’s manager Kit Lambert, met de bedoeling de opnames uit te brengen als vierde album, na The Who Sell Out en voor Tommy. Falende apparatuur (of menselijk handelen) gooide echter roet in het eten: slechts een gedeelte van de eerste avond was opgenomen. Gelukkig stond de tweede avond wel in zijn volledigheid op band en die opnames zijn nu volledig gerestaureerd en gemixt door Who’s trouwe geluidstechnicus Bob Pridden (tevens verantwoordelijk voor het geluid van de band in 1968). Ter ere van het 50-jarige jubileum van deze legendarische optredens komen deze nooit eerder uitgebrachte opnames nu uit op 2CD en 3LP.

In de vroege Jaren zeventig doken er al bootlegs op van het concert, waarmee The Who’s reputatie als meest dynamische live act groeide. Het optreden staat onder fans bekend als de ‘heilige graal’ en kan zich met gemak met het legendarische live-album Live At Leeds meten.  De tapes zijn minutieus geremastered voor optimale geluidskwaliteit en zullen nogmaals onderstrepen dat The Who de beste live-act van die tijd is.
De 2CD en 3LP sets bevatten drie Eddie Cochran-composities: My Way, Summertime Blues en de nooit eerder uitgebrachte Who-uitvoering van C’Mon Everybody. Hiernaast staat er een zeldzame coverversie van het door Allen Toussaint geschreven Fortune Teller op. Dit nummer werd oorspronkelijk uitgevoerd door Benny Spellman, maar het waren The Rolling Stones die er een hit mee scoorden. Er kwamen in 1968 ook overweldigend lange versies van A Quick One en My Generation voorbij. Laatstgenoemde mondde zelfs uit in een 30 minuten durende jam, waarna de Townshends gitaar en Moons drumstel aan gort geslagen werden.
Beide versie van Live At The Fillmore East 1968 bevatten nieuwe liner notes en zijn voorzien van zeldzame foto’s.
Bestel nu bij Platomania, Velvet of Bol.com.

Setlist:
Summertime Blues
Fortune Teller
Tattoo
Little Billy
Can’t Explain
Happy Jack
Relax
I’m A Boy
A Quick One
My Way
C’mon Everybody
Shakin’ All Over
Boris The Spider
My Generation

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss