Vier nieuwe delen in de serie The Golden Years Of Dutch Pop Music


Op vrijdag 16 november zijn er weer vier nieuwe delen verschenen in de succesvolle serie The Golden Years Of Dutch Pop Music. Deze worp staat voornamelijk in het teken van drie heren die in de jaren zestig pionierden met Nederlandstalige popmuziek: Boudewijn de Groot, Peter Koelewijn en Rob de Nijs. Daarnaast is er wederom ruimte voor The Cats, die vanwege hun zeer uitgebreide catalogus toe waren aan een tweede deel in de Golden Years-reeks.

Boudewijn de Groot zorgde samen met zijn vaste tekstdichter Lennaert Nijgh voor het volwassen worden van de Nederlandstalige pop. Met hits als Een Meisje Van ZestienWelterusten Meneer De President en Onder Ons zette hij zichzelf als eerste Nederlandstalige troubadour op de kaart. Boudewijn stelde zelf zijn Golden Years-uitgave samen en voegde naast de singles uit de periode 1964-1984 ook nog twee niet eerder uitgebrachte thuisopnames van Aeneas Nu en De Verbouwing toe aan het album.

Peter Koelewijn was de man die, samen met zijn Rockets, de rock-'n-roll in Nederland groot maakte. Met zijn debuutsingle Kom Van Dat Dak Af scoorde hij direct een gigantische hit en sindsdien is hij niet meer weg te denken uit het Nederlandse muzieklandschap. Naast vele eigen hits schreef en produceerde hij ook voor een groot aantal andere artiesten, waaronder Ria Valk, Willeke Alberti en later Lee Towers. Zijn Golden Years-album beslaat de periode van 1959 t/m 1974, waarin Koelewijn zijn grootste successen kende.

Rob de Nijs werd begin jaren zestig gelanceerd als de Nederlandse tegenhanger van Cliff Richard. Het opvallende aan de eerste tien jaar van zijn carrière is dat hij slechts twee top 10-hits en een handvol kleinere hits scoorde, terwijl hij toch veel singles uitbracht - soms ook in het Engels of Duits. Desondanks is juist deze interessante en vormende beginperiode terug te vinden op dit deel van The Golden Years Of Dutch Pop Music. Op de tweede cd vind je de periode waarin hij, mede dankzij samenwerkingen met Boudewijn de Groot en Lennaert Nijgh, uitgroeide tot één van Nederlands bekendste zangers. Dit album bevat bovendien een aantal tracks dat nooit eerder op cd verscheen.

The Cats worden gezien als de uitvinders van de Palingsound en waren dan ook één van de eerste bands die een eigen deel kregen in deze serie. Al snel werd echter duidelijk dat alle hits en essentiële songs nooit op twee cd’s zouden passen. Daarom is dit tweede deel gewijd aan de jaren 1974 t/m 1985, waarin de band hits scoorde met onder meer Come Sunday, Like A Spanish Song, Save The Last Dance For Me, End Of The Show, La Diligence en Love Is A Golden Ring.

Bestel ze hieronder

The Golden Years Of Dutch Pop Music is de meest uitgebreide serie ooit verschenen over de geschiedenis van de Nederlandse popmuziek. Inmiddels zijn er zo’n zeventig delen verschenen van bands en artiesten die succesvol waren in de jaren zestig, zeventig en tachtig. Alle delen zijn terug te vinden op www.goldenyearsofdutchpopmusic.nlFollow us on Twitter for the latest music news, stories, quizzes, playlists and our big prize music competitions

3 comments

 1. Hans (Rocking Daddy)
  Reply

  Wat nou zo jammer is is dat niet de gehele eerste periode van Peter en zijn Rockets is belicht: waar is de eerste : “Jenny” destijds opgenomen bij Bovema en waar zijn de vergeten opnames van `t is over Marijke en Bonnie Brons en bovendien de opnames van
  4PK en You & Me ? Had leuker geweest dan weer Je wordt ouder papa en KL204 !! Had voor zijn latere werk gewoon een tweede deel uitgebracht net als jullie doen met die Cats waar al 80.000 compilaties van bestaan. Hetzelfde geldt voor Rob de Nijs. Waarom niet aangevuld met opnames van The Lords i.p.v. het vervelende Jan Klaassen en Zuster Ursula. De samenstellers moeten wat meer naar de kopers luisteren, Die doen genoeg goede suggesties.

 2. Rene van Rossum
  Reply

  Waar is drukwerk gebleven heeft lang op de releaselijst gestaan is in geen velden of wegen meer te bekennen.

  1. Hans (Rocking Daddy)
   Reply

   Dik drie maanden is het al geleden dat de laatste drie delen zijn gereleased. Ik denk dat het een beetje over is met deze serie want ik heb nog nergens gezien dat er nieuwe delen op komst zijn !! Ja die van Drukwerk ( die is uitgesteld tot eind 2099 !!! En van die delen met losse nummers die eind 2018 zouden uitkomen horen we ook niets meer. Wellicht volgen nog deel 3 en 4 van de Cats (want die lopen zo lekker). Maar echt naar de echte verzamelaars wordt toch niet geluisterd !! Waar blijven de delen met Casey and the Pressuregroup en Roek Williams and the Fighting Cats ? Hopeloze zaak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *