News

Zes solo albums ABBA opnieuw uit op vinyl

Published on

ABBA: vier letters en vier unieke talenten. Tezamen staan Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson en Anni-Frid Lyngstad bekend als de makers van ‘s werelds meest energieke popmuziek. De leden waren los van elkaar echter ook heel creatief en ze brachten verschillende solo-albums uit. Zes daarvan verschijnen nu opnieuw op vinyl.
Hun solo-albums zijn goed bewaarde geheimen voor de ABBA-fan. Als je ze goed bestudeerd zie je dat deze vier muzikanten een hele reeks muziekstijlen verkennen, van de folkrock van Björn en Bennie’s Lycka (1970), tot de eigentijdse poprock van Anni-Frids Something’s Going On (1982), dat geproduceerd werd door niemand minder dan Phil Collins en het eerste Engelstalige solo-album werd van een ABBA-bandlid – en tot op de dag van vandaag het meest succesvolle. In 1985 gooide Agnetha Fältskog eveneens hoge ogen met Eyes Of A Woman, waar verscheidene Britse muzikanten hun medewerking aan hadden verleend, waaronder Justin Hayward van The Moody Blues en 10cc’s Eric Stewart. De plaat deed het erg goed in de hitlijsten. Het bescheiden, Zwaadstalige Lychka mag dan wel zijn toegeschreven aan Björn en Benny, maar Agnetha en Anni-Frid zijn er wel degelijk op te horen. Zij verleenden hun stemmen namelijk aan single Hej, Gamle Man (‘hey, oude man’). De single stond vijftien weken lang aan de top van de Zweedse hitlijsten en markeert een bijzonder moment in de geschiedenis: het was voor het eerst dat alle vier ABBA-leden samen op een nummer te horen waren.
Deze reissues – vanzelfsprekend voorzien van het originele hoesontwerp en geperst op 180 grams vinyl) mogen natuurlijk niet ontbreken in de verzameling van de ware ABBA-fan. Een gelimiteerde oplage van de albums zal op gekleurd vinyl verkrijgbaar zijn.
fb6xPackshots
Björn Ulvaeus & Benny Andersson – Lycka (1970; blauw/geel vinyl)
Frida –  Ensam (1975; wit vinyl)
Frida – Something’s Going On (1982; paars vinyl)
Frida – Shine (1984; groen vinyl)
Agnetha Fältskog – Wrap Your Arms Around Me (1983; roze vinyl)
Agnetha Fältskog : Eyes Of A Woman (1985; rood vinyl)
Deze albums liggen vanaf 28 juli op je te wachten bij de (online) platenzaak.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss