Stories

Happy birthday Diana Ross!

Published on

Het is dit jaar 60 jaar geleden dat het invloedrijke soullabel Motown werd opgericht en dat werd onlangs gevierd met een groot concert in Los Angeles. Daar brachten artiesten als John Legend, Martha Reeves, Stevie Wonder en Boys II Men songs uit de rijke Motown-catalogus ten gehore. Het hoogtepunt van de avond brak aan toen Diana Ross het prachtige My Man zong. De legendarische zangeres viert zelf ook een jubileum: dit jaar zit zij 60 jaar in het vak. Ook viert zij vandaag haar 75everjaardag. Reden genoeg om stil te staan bij haar indrukwekkende carrière.
In 1959 richtte zij met Mary Wilson, Florence Ballard en Barbara Martin The Primettes op, een groep die vanaf 1960 onder de naam The Supremes, in een iets andere samenstelling hits zou kennen als Baby Love,Stop! In the name of Loveen You Can’t Hurry Love. De ogenschijnlijk moeiteloze samenzang paste perfect in de soulvolle sound van Motown, en Diana Ross werd al snel aangewezen als leadzangeres van het trio. The Supremes waren een van de eerste voorbeelden van girl power: jonge vrouwen spiegelden zich aan hen.

In 1969 verliet Ross de groep en bracht solo grotere hits uit dan ooit, waaronder Ain’t No Mountain High Enough, Do You Know Where You’re Going To, My Old Pianoen I’m Coming Out. Haar grootste hit werd het duet Endless Lovemet Lionel Ritchie in 1981. In 1983 gaf zij voor 450.000 fans een legendarisch concert in Central Park, New York. Het benefietconcert moest helaas afgebroken worden door een zware onweersstorm, waarop Ross haar fans beloofde om de volgende dag terug te komen. En dat deed ze.

Diana Ross won vele grote muziekprijzen, is opgenomen in de Walk Of Fame en de Rock and Roll Hall of Fame, en is slechts één van de vele legenden die Motown heeft voortgebracht. Het label gaf met artiesten als The Jackson 5, Stevie Wonder, Marvin Gaye en The Temptations een nieuwe impuls aan de jongerencultuur, en heeft daarmee de muziekwereld voorgoed veranderd.
In november kwam het boek Motown, het geluid van jong Amerika uit: een ode aan 60 jaar Motown. Ook in Nederland wordt aandacht besteed aan het 60-jarig bestaan van dit label, zo zal Filmtheater Hilversum bijvoorbeeld het legendarische concert in Central Park op het witte doek brengen, toepasselijk op haar verjaardag, 26 maart.
Door Grietje Hoogland

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss