News

Kerstsingles The Beatles verzameld in box

Published on

Op 15 december verschijnt The Christmas Records van The Beatles, een box met daarin alle kerstsingles die de band in de jaren zestig naar zijn trouwste fans stuurde.
Lang geleden, ver voordat je via social media ‘contact’ kon hebben met je favoriete artiest, kon je lid worden van de fanclub van je favoriete band. De Beatles hadden natuurlijk ook zo’n fanclub en de leden daarvan kregen geregeld een nieuwsbrief opgestuurd. Het was echter altijd wachten op de kerstdagen, want dan kreeg je als fan een exclusieve Beatles-single in de bus. Dat laatste hadden de fans (liefkozend ‘Beatle Poeple’ genoemd) te danken aan Tony Barrow, de PR-manager van de band. Barrow zag namelijk dat er dagelijks postzakken vol fanmail voor John, Paul, George en Ringo werden afgeleverd, maar de heren hadden al snel geen tijd meer om al die brieven te beantwoorden. Dat vond Barrow ook wat sneu voor de fans. Hij stelde daarom voor elk jaar een kerstsingeltje op te nemen voor de leden van de fanclub, met daarop een persoonlijke kerstgroet van de Beatles. Deze opnames werden op een zogeheten ‘flexidisc’ geperst; een dunne en – heel belangrijk – buigbare vinylsingle waar zelfs de meest onhandige postbode geen barst in kon krijgen. Je vond dergelijke schijfjes indertijd ook wel als extraatje bij tijdschriften.

De kerstsingles Beatles waren steevast een jolige bedoening, met grappige kerstwensen, korte ‘carols’ en meer van zulks – precies wat de fan van de band verlangde. In de periode 1963 – 1969 belandde er elk jaar zo’n kerstsingle op de mat van de fanclubleden in Engeland en – zij het minder consequent – de VS. De singles waren echt exclusief voor de fanclubleden en waren nooit in de winkel te vinden, maar daar komt deze kerst verandering in.

The Beatles in een besneeuwd Washington D.C., 1964.


De zojuist aangekondigde box The Christmas Records bevat namelijk alle zeven kerstsingles van de Beatles, geperst op gekleurd vinyl (en deze keer op ‘echt’ vinyl’, in plaats van de toch ietwat slijtagegevoelige flexidisc). Elke single is in een exacte replica van de originele hoes gestoken. Hiernaast zit er een boekwerkje bij met reproducties van de nieuwsbrieven die bij de originele kerstsingles zaten. En dat alles in zo’n piekfijn boxje. Als dat geen tof cadeau voor onder de kerstboom is dan weten wij het ook niet meer!
Je kunt deze box nu reserveren bij Bol en Velvet.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss