News

Nieuw album Chuck Berry uit op 16 juni

Published on

Decca Records brengt CHUCK uit, het laatste album van de afgelopen zaterdag overleden rock & roll legende Chuck Berry. Het album bevat de eerste nieuwe opnames van Berry in meer dan veertig jaar tijd en ligt vanaf 16 juni in de winkels.
Het album, zijn eerste sinds Rock It uit 1979, werd door Chuck opgenomen en geproduceerd in verschillende studio’s in St. Louis, Missouri. Hij  werd bijgestaan door zijn vaste begeleidingsband, met daarin onder meer zijn kinderen Charles Barry Jr. (gitaar) en Ingrid Berry (harmonica, zang), bassist Jimmy Marsala, Robert Lohr (piano) en drummer Keith Robinson. Met deze groep speelde Berry de laatste twintig jaar van zijn leven en gaf hij meer dan tweehonderd optredens in de beroemde Blueberry Hill club. Het album bevat ook gastbijdragen van Gary Clark Jr., Tom Morello (gitarist van o.a. Rage Against The Machine en Audioslave), Nathaniel Rateliff en Chucks kleinzoon Charles Berry III. De veelgeprezen schrijver en historicus Douglas Brinkley heeft de liner notes geschreven.
Morello en Ratecliff zijn te horen op het nummer Big Boys, dat door Brinkley een waar ‘volkslied’ voor gitaristen wordt genoemd. Het nummer is nu te beluisteren:

“Chuck werkte de afgelopen maanden – en zelfs jaren – aan de release van dit album en dat bracht hem een groot gevoel van vreugde en tevredenheid”, laat de familie Berry weten in een verklaring. “Hoewel dit een moeilijke periode voor ons is, weten we dat het zijn aller grootste wens was om dit album met de wereld te delen. Er is volgens ons ook geen betere manier om zijn leven te vieren en te herinneren dan met zijn muziek”.
Sommige songs van CHUCK ontstonden al in de jaren tachtig, waarna Chuck er tussen het toeren door aan werkte. Zo ging het door tot 2015, toen hij vanwege gezondheidsproblemen moest stoppen met optreden en opnemen. Hij bleef zich sindsdien echter bemoeien met de productie en de planning van het album, waarbij hij zijn familie en goede vriend Joe Edwards, de eigenaar van de Blueberry Hill, vroeg zijn wens in vervulling in vervulling te laten gaan om het album te voltooien en uit te brengen. Van hoogtepunt Lady B. Goode, een ‘spiritueel’ vervolg op klassieker Johnny B. Goode, met scheurende solo’s van drie generaties Berry-gitaristen, tot de aangrijpende country ballad Darlin (een duet met dochter Ingrid) is CHUCK een ware familieaangelegenheid.
“Het werken aan mijn vaders album is een van de beste ervaringen uit mijn leven”, aldus Charles Berry Jr. “Ik zal voor altijd de herinneringen koesteren aan de gesprekken die we hadden over muziek en de tijd die we samen doorbrachten.”
CHUCK tracklisting:
Wonderful Woman
Big Boys
You Go To My Head
3/4 Time (Enchiladas)
Darlin’
Lady B. Goode
She Still Loves You
Jamaica Moon
Dutchman
Eyes Of Man
Reserveer bij Bol.com:

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss