News

The Beatles vieren 50 jaar 'Sgt. Pepper' met jubileumuitgave

Published on

Het is vijftig jaar geleden dat de wereld kennismaakte met Beatles-meesterwerk Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band, het revolutionaire album dat de muziekwereld op zijn kop zette en tot op de dag van vandaag door velen als beste plaat uit de popgeschiedenis beschouwd wordt. Vanwege dit jubileum zullen The Beatles op 26 mei een reeks fraaie heruitgaves van Sgt. Pepper uitbrengen. Het album is hiervoor opnieuw in stereo en 5.1 surround sound gemixt door Giles Martin en Sam Okell en voorzien van vele extra’s, waaronder maar liefst 34 niet eerder uitgebrachte opnames.
fbThe Beatles Sgt Pepper 6 Disc 3D Product Shot (White Background)
‘Het is ongelooflijk om te denken dat we nu, vijftig jaar later, met liefde en een klein beetje verwondering terugkijken op dit project, hoe vier jongens, een geweldige producer en zijn geluidstechnici zo’n duurzaam kunstwerk hebben kunnen maken’, schrijft Paul McCartney in zijn voorwoord van deze 50th Anniversary Edition. ‘Sgt. Pepper leek het gevoel van die tijd, the summer of love, behelzen’, voegt Ringo Starr er aan toe. ‘Voor veel mensen was dit het startpunt’.
Na Let It Be… Naked (2003) is dit de tweede keer dat er een Beatles album opnieuw gemixt is en voorzien is van extra opnames. Voor hun nieuwe stereo- en 5.1 surround mixen hebben Giles Martin en Sam Okell met een team van technici en geluidsrestaurateurs samengewerkt in de Abbey Road studio’s in Londen. Hierbij hebben ze zich laten leiden door de originele, door Giles’ vader George Martin geproduceerde mono mix. De Beatles waren in die tijd zelf het meest tevreden met deze mix van het album.
In ons land wordt het jubileum ook nog eens groots gevierd met een speciaal evenement in de Ziggo Dome op 1 juni. Op deze avond zullen The Analogues, een van ’s werelds meest gewaardeerde Beatles tribute bands’, het legendarische album opnieuw uitvoeren.

Overzicht van de verschillende configuraties:
CD met de nieuwe Sgt. Pepper-mix, compleet met de originele ‘Edit For LP End’ run out groove, zoals die op Engelse persingen van het album te vinden was.
Deluxe 2CD: een uitgebreide dubbel-cd met op het eerste schijfje het album in de nieuwe stereo mix en op het tweede achttien tracks, waaronder complete, niet eerder uitgebrachte versies van de dertien songs van het album, opnieuw gemixt en in dezelfde versie als het album gezet. Hiernaast staat er een nieuwe stereo mix en een niet eerder uitgebrachte instrumentale versie van Penny Lane op, plus de 2015 stereo mix en twee niet eerder uitgebrachte complete versies van Strawberry Fields Forever.
Deluxe 2LP: het album in de nieuwe stereo mix op de eerste lp en op de tweede vind je niet eerder uitgebrachte, complete versies van de dertien songs van het oorspronkelijke album. Opnieuw gemixt in stereo en in dezelfde volgorde gezet als het origineel. Natuurlijk geperst op 180 grams vinyl.
Super Deluxe:
CD 1: nieuwe stereo mix
CDs 2 & 3:
– 33 extra tracks van de opnamesessies, waarvan het merendeel niet eerder is uitgebracht en voor het eerst gemixt is van de originele 4-sporen banden. Op opnamedatum gerangschikt.
– een nieuwe stereomix van Penny Lane en de 2015 stereomix van Strawberry Fields Forever.
CD 4:
– Het album, plus Strawberry Fields en Penny Lane in hun originele mono mixen.
– De speciale mono mix die Capitol Records, de Amerikaanse platenmaatschappij van de band, maakte van Penny Lane.
– Niet eerder uitgebrachte mono mixen van She’s Leaving Home, A Day In The Life en Lucy In The Sky With Diamonds (men dacht dat deze mix gewist was in 1967, maar tijdens het onderzoek voor deze jubileumuitgave kwam de opnameband alsnog boven water).
Discs 5 & 6 (Blu-ray en DVD):
– Nieuwe 5.1 surround audio mix van het album en Penny Lane door Martin en Okell, plus hun 2015 5.1 surround mix van Strawberry Fields Forever.
– Hoge resolutie audio versies van de nieuwe stereo mixen van het album en Penny Lane en de 2015 stereo mix van Strawberry Fields Forever.
– Video: promotiefilms van Strawberry Fields Forever, Penny Lane en A Day In The Life in 4K en de documentaire The Making Of Sgt. Pepper, een gerestaureerde, niet eerder uitgebrachte documentaire (uitgezonden in 1992), waarin McCartney, Harrison, Starr en George Martin uitgebreid geïnterviewd worden.

2 Comments

2 Comments

  1. Pingback: Zo goed waren de Beatles en de Stones bevriend - uDiscover Holland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss