News

Verloren gewaand Beatles-liedje duikt na 52 jaar op

Published on

In Engeland is een lang verloren gewaand Beatles-liedje gevonden: It’s For You. In plaats van het zelf te gebruiken besloten Paul McCartney en John Lennon het in 1964 aan hun goede vriendin Cilla Black te geven. Zij scoorde er toentertijd een top 10-hit mee. In haar nalatenschap is nu de door The Beatles opgenomen versie aangetroffen.
Het nummer werd samen met producer George Martin gemaakt in de Abbey Road studio’s, maar die opname werd als verloren beschouwd. Nu, bijna een jaar na het overlijden van Black, is deze door The Beatles opgenomen versie alsnog opgedoken. Een familielid van haar vond een bruine envelop met daarop de handgeschreven songtitel ‘It’s For You’ met daaronder Cilla Blacks naam. Men dacht daarom dat het om Blacks versie ging en bracht het samen met enkele andere items naar de Beatles-winkel in Liverpool, om het te laten taxeren. De eigenaar van de winkel, Stephen Bailey, dacht even snel door 21 demo’s van Black te gaan, maar dat liep net even anders: ‘Toen we bij het laatste schijfje aangekomen waren, hoorde ik het direct: God, dat is niet  de stem van Cilla Black, maar van Paul McCartney!’, vertelt hij aan The Liverpool Echo. ‘Ik realiseerde me dat dit de zoekgeraakte demo van The Beatles was uit 1964’, vervolgt Bailey. ‘Ik stond te trillen op m’n benen van opwinding. Ik was waarschijnlijk een van de weinige mensen die het heeft gehoord sinds het meer dan vijftig jaar geleden opgenomen werd’.
De demo wordt op 27 augustus aangeboden op een veiling in Liverpool. Met verwacht dat hij 15.000 tot 20.000 pond (circa 18.000 tot 24.000 euro) op zal leveren. Op de website van de veiling is een kort fragment van het nummer te beluisteren.
Cilla Blacks versie van het liedje:

Behalve Black zijn er nog meer artiesten die door Paul McCartney en John Lennon geschreven – maar nooit uitgebrachte – nummers opnamen, waaronder Peter And Gordon, Billy J. Kramer With The Dakotas en The Applejacks.
Eerder deze week werd bekend dat in september het livealbum Live At The Hollywood Bowl van The Beatles verschijnt.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss